Blog

De juiste bandenspanning – wat heeft je fiets nodig?

Bandenspanning fiets

Als je regelmatig de fiets pakt, dan weet je hoe vervelend het is als je banden wat aan de zachte kant zijn. Het is dan ook enorm belangrijk om je fiets optimaal te onderhouden en daar hoort de juiste bandenspanning ook bij. Laten we eens kijken naar de voordelen van een optimale bandenspanning en hoe je dit zelf eenvoudig aanpakt.

Waarom is bandenspanning belangrijk?

Een optimale druk in de fietsband heeft vele voordelen, zoals:

  • Je banden gaan langer mee
  • Je hebt betere grip en stabiliteit
  • Er is een kleinere kans op een lekke band
  • Je fietsbanden rollen soepeler en fietsen gaat eenvoudiger
  • Het is veiliger, want bochten nemen of remmen gaat beter
  • Op opgepompte banden rijd je energie-efficiënter
  • Comfortabeler fietsen, zelfs op oneffen oppervlakken.

Wat is de juiste bandenspanning?

De juiste spanning in je fietsbanden hangt af van diverse factoren, zoals het soort fiets, de bandensoort en de rijomstandigheden. Maar, gemiddeld genomen mag de druk best wel hoog zijn. De ideale bandenspanning voor jouw fiets ligt tussen de 3,5 en de 4,5 bar. Je vindt de juiste hoeveelheid vaak op de zijkant van je fietsband, dus kijk dit altijd even na.

Stappenplan voor het meten en aanpassen

  1. Weet wat je bandenspanning moet zijn. Zoals hierboven omschreven is dat eenvoudig uit te zoeken. De waarden woorden vaak aangegeven in PSI, wat pounds per square inch betekent. Zoek hieronder in de tabel op wat de juiste spanning is voor jouw fietsbanden.
  2. Gebruik een fietspomp met een drukmeter. Een goede fietspomp heeft een ingebouwde drukmeter, waardoor je de spanning kan meten én aanpassen. Zorg ervoor dat je pomp op het ventieltje past!
  3. Controleer je bandenspanning regelmatig. Voordat je een lang eind gaat fietsen is het verstandig om even een check uit te voeren. De temperatuur en het gebruik van de fiets heeft invloed op de spanning, dus houd hier rekening mee.
  4. Pas de spanning van je banden aan. Is de spanning lager dan dat goed is voor je gebruik? Pomp lucht in de band tot je de juiste hoeveelheid bar hebt bereikt. Is de spanning te hoog? Laat dan een beetje lucht vrij uit de band.
  5. Controleer regelmatig en pas aan waar nodig. Je kan het niet een keer inspannen en vergeten. Het is een frequent klusje. Heb je er geen zin in of tijd voor? Breng je fiets dan voor onderhoud naar onze werkplaats, dan houden wij het voor je in de gaten!

Bandenspanning fiets tabel – BAR en PSI

BandbreedteBandenspanning barPsi (Pound per Cubic Inch)
20 mm9,0Circa 130
23 mm8,0Circa 116
25 mm7,0Circa 101
28 mm6,0Circa 87
30 mm5,5Circa 79
32 mm5,0Circa 72
35 mm4,5Circa 65
37 mm4,5Circa 65
40 mm4,0Circa 58
42 mm4,0Circa 58
44 mm3,5Circa 50
47 mm3,5Circa 50
50 mm3,0Circa 43
54 mm2,5Circa 36
57 mm2,2Circa 31
60 mm2,0Circa 25