Blog

Fietsband plakken – hoe doe je dat eigenlijk?

Fietsband plakken met ons stappenplan

Fietsen is in Nederland een veelgebruikt vervoersmiddel. Het brengt je eenvoudigweg van A naar B, tenzij je tegenwind hebt natuurlijk. Dan is het iets minder eenvoudig! Maar over het algemeen ervaar je een gevoel van vrijheid en ben je gezond bezig. Maar wat als je een lekke band krijgt? Geen nood! In dit artikel leggen we je uit hoe je eenvoudig je fietsband plakken kan, zodat je direct weer door kan. Toch iets meer hulp nodig? Maak dan een afspraak met onze werkplaats.

Wat heb je nodig?

Zorg ervoor dat je jouw gereedschapskistje bij de hand hebt, want we hebben de volgende zaken nodig:

  • Fietspomp
  • Bandenlichters
  • Emmer water of een bakje
  • Een droge doek
  • Fietsbandenplaksetje, inclusief plakkers, lijm, schuurpapier en eventueel een nieuwe binnenband

Hoe plan ik een fietsband – het stappenplan

[1] Voorbereiding

Begin met het verwijderen van het wiel. Bij de meeste fietsen kun je het achterwiel laten zitten en de binnenband eruit halen. Zorg dat je de band volledig leeg laat lopen.

[2] Zoek het lek

Vul een emmer of bak met water en pomp je band lichtjes op. Dompel de band onder in het water en let op waar er bubbels ontstaan. Dat is waar het lek zit. Markeer dit punt.

[3] Schuur rondom het lek

Droog het lekgebied goed af met een droge doek. Gebruik daarna het schuurpapier uit de plakset om het gebied rondom het lek lichtjes op te schuren. Dit zorgt voor een betere hechting van de plakker.

[4] Lijm aanbrengen

Breng een dun laagje lijm aan op het opgeschuurde gebied. Wacht een paar minuten tot de lijm een beetje droog maar nog steeds plakkerig is.

[5] Plakken

Haal de beschermfolie van de plakker en plaats deze zorgvuldig over het lek. Druk de plakker stevig aan, zodat er geen luchtbellen onder zitten. Wacht daarna een paar minuten zodat de lijm goed kan hechten.

[6] Band terugplaatsen

Plaats de binnenband terug in de buitenband en let daarbij op dat de band gelijkmatig in de velg zit. Gebruik de bandenlichters alleen indien noodzakelijk om beschadiging aan de band te voorkomen.

[7] Band oppompen

Pomp de band op tot de aanbevolen druk. Controleer of de band overal gelijkmatig in de velg zit en of er geen deel van de binnenband tussen de velg en de buitenband uitsteekt.

Gefeliciteerd! Je bent nu een pro in fietsband plakken. Heb je deze handleiding gelezen en denk je toch, dit gaat mij te ver? Klik de button hieronder aan en maak direct een afspraak in de werktplaats.