Blog

Elektrische fiets – welke keus maak je in 2024?

Elektrische fiets of e-bike

Ben je op zoek naar een nieuwe fiets, dan heb je de keuze uit grofweg twee soorten: een gewone fiets of een elektrische fiets. De elektrische fiets, ook wel bekend als e-bike, biedt elektrische ondersteuning tijdens het trappen. Deze ondersteuning komt voort uit de accu. Je hebt dus zeker wel spierkracht nodig, maar het trappen gaat vele malen makkelijker en sneller dan bij een fiets zonder motor. Heb je tegenwind, ga je bergopwaarts of leg je langere afstanden af; de e-bike is jouw partner in crime.

Hoe werkt een e-bike?

Een elektrische fiets heeft een motor nodig om jou te ondersteunen tijdens je fietstocht. Die motor kan op verschillende plekken op de fiets gemonteerd worden. Afhankelijk van het model is dit op het voorwiel, bij het achterwiel of in het midden van de fiets. Elke positie heeft voor- en nadelen, die in dit artikel verder uiteen worden gezet. De motor krijgt zijn input vanuit de accu, die vaak op de bagagemotor is gemonteerd. Via de display kan je de snelheid instellen, maar ook vele andere zaken regelen.

Voordelen van elektrische fietsen

Een elektrische fiets zal je veel verlichting bieden in het dagelijks leven. De kinderen snel afzetten, een boodschapje oppikken, een ritje naar de kroeg óf gewoon een zondagse tocht over de Veluwe. Het belangrijkste voordeel is toch wel dat je eenvoudiger en sneller op je bestemming aankomt. Je legt moeiteloos langere afstanden af, zonder overmatig moe te worden. Daarbij zit zo’n fijne fiets vaak heel comfortabel, waardoor het onderweg zijn echt een plezier wordt.

Voor veel mensen telt het milieuvriendelijke aspect ook mee. E-bikes hebben geen uitstoot tijdens het rijden, waardoor ze een groener alternatief zijn voor auto’s en motoren. Daarbij vermindert het de verkeerscongestie, want filerijden? Dat doe je op de fiets niet! Wat ook meetelt is dat een elektrische fiets voor iedereen toegankelijk is. Of je nu klein, groot, fysiek fit bent of een beperkte mobiliteit hebt – een e-bike is ook voor jou binnen handbereik.

Maar welke elektrische fiets koop je nou?

Dat is een goede vraag en uiteraard is een fiets kopen van verschillende factoren afhankelijk. Kom eens proefrijden in ons Experience Center in Zoetermeer of kom naar de Fietsenwinkel in Alphen aan den Rijn voor een proefrit. Let bij het kopen van een elektrische fiets op de volgende eigenschappen:

  • Type fiets – er zijn verschillende soorten, zoals elektrische stadsfietsen, elektrische hybrides, elektrische moederfietsen en elektrische transportfietsen. Kies een type fiets dat aansluit bij jouw wensen en behoeften;
  • Actieradius – bedenk hoeveel actieradius je nodig hebt in jouw dagelijks leven. De actieradius geeft aan hoe ver je kan fietsen met trapondersteuning op een volle accu. Het landschap, de weersomstandigheden, het gewicht van de fietser en de gebruiksmodus hebben invloed op de actieradius;
  • Motorpositie – elektrische fietsen hebben motoren in het voorwiel, achterwiel of bij de trapas. Motoren bij de trapas hebben het meest natuurlijke fietsgevoel en betere gewichtsverdeling, maar hier bekijk je alle voor- en nadelen;
  • Accu – de accucapaciteit meet je in wattuur (Wh). Een hogere capaciteit betekent een hogere actieradius, maar de accu kan ook zwaarder, groter en duurder zijn;
  • Ondersteuningsniveau – de meeste e-bikes hebben diverse levels qua trapondersteuning, die je moeiteloos aanpast op je wensen en behoeften onderweg;
  • Frame en grootte – kies de juiste framemaat die past bij jouw lengte. Veelgevraagde opties qua frame zijn: elektrische fiets klein model, e-bike extra hoog of een elektrische fiets voor kleine vrouwen. Heb je ook een specifieke wens? Laat het ons team weten en dan kijken we met je mee!
  • Prijs – een goede fiets is natuurlijk fijn, maar kies ook een fiets die past in jouw budget. Soms biedt een tweedehands elektrische fiets of een leasefiets ook uitkomst, maar dit is maar net waar jij voor gaat.

Vergeet ook niet de reviews te lezen én doe wat onderzoek, bijvoorbeeld bij de Consumentenbond.

Merken e-bikes

Bij Atlas Fietsen hebben we een ruim aanbod elektrische fietsen, waar we maar wat trots op zijn! We hebben e-bikes van Batavus, Cortina, Gazelle, Koga, RIH, Sparta, Trek en sinds kort ook de gloednieuwe Huyser Q-bike van Nederlandse bodem.