Blog

Actieradius elektrische fiets

Actieradius elektrische fiets berekenen

De actieradius van de elektrische fiets is een belangrijke factor bij de aanschaf van een elektrische fiets. We richten ons in dit artikel op wat de actieradius precies is, hoe het wordt berekend en geven we tips om het te maximaliseren. Of je nu een Gazelle, Cortina, Batavus of een ander merk overweegt – wij helpen je om de juiste keuze te maken.

Wat is actieradius?

Actieradius verwijst naar de afstand die een elektrische fiets kan afleggen op een enkele lading van de accu. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type accu, het vermogen van de motor (uitgedrukt in watt), jouw rijstijl en de omgevingsomstandigheden. Gemiddeld gaat de capaciteit van de accu jaarlijks met zo’n 10% achteruit. Daarnaast is de actieradius in de wintermaanden, door de kou, wel tot 30% minder! Maar hoe steekt dit precies in elkaar?

Factoren die de actieradius beïnvloeden

  • Accucapaciteit – hoe groter de capaciteit, des te groter de actieradius. Een 500 watt accu zal bijvoorbeeld een grotere actieradius hebben dan een accu met 400 watt.
  • Motorvermogen – een krachtigere motor kan meer energie verbruiken, wat de actieradius beïnvloedt.
  • Rijomstandigheden – heuvelachtig terrein, tegenwind, koud in de winter en een zwaardere belasting verminderen de afstand die je kan afleggen.
  • Rijstijl – een constante snelheid en het vermijden van frequente stops en starts helpen om de actieradius te vergroten.
  • Gewicht – een zwaar gewicht heeft een enorme impact op de actieradius. Denk aan het gewicht van de fiets en de fietser, maar ook eventuele bagage.

Hoe bereken je de actieradius?

Er zijn online tools beschikbaar om een geschatte actieradius te berekenen. Deze houden rekening met de accucapaciteit, het motorvermogen en je verwachte gebruikt. Gebruik onze eigen Atlas Fietsen tool om te berekenen hoe jouw e-bike ervoor staat:

Vergroten van de actieradius

Zoals hierboven omschreven zijn er verschillende factoren die invloed hebben op jouw actieradius. Wat kan je doen om deze zo optimaal mogelijk te houden?

  1. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat je fiets in optimale staat blijft. Een goed afgestelde fiets verbruikt de minste energie.
  2. Bandenspanning on fleek helpt je om de rolweerstand te minimaliseren.
  3. Laad je accu regelmatig op en voorkom dat ‘ie volledig leegloopt.
  4. Leer efficiënt te rijden door gebruik te maken van de juiste versnellingen en ondersteuningsniveaus.

De gemiddelde actieradius van een elektrische fiets varieert sterk, maar veel modellen bieden een bereik van 50 tot 100 km onder optimale omstandigheden. Sommige high-end modellen hebben een actieradius van 150+ km.