Tips & Tricks

Snelste E-bike

Er zijn verschillende soorten elektrische fietsen, welke allemaal hun eigen snelheid hebben. De standaard elektrische fietsen halen een snelheid van 25 km/u. Daarbij zijn er ook nog de zogeheten high speed e-bikes die 45 km/u halen. Deze vallen in Nederland alleen niet meer onder fietsen maar onder brommers. Meer over de snelste e-bikes lees je hier.

High speed e-bikes

High speed e-bikes, ook wel Speed Pedelecs genoemd, zijn fietsen die snelheden tot 45 km/u kunnen halen. Zoals hierboven gezegd vallen deze fietsen in Nederland niet meer onder de noemer fiets maar onder brommer. Dit zorgt ervoor dat je in Nederland een geel kentekenplaat moet hebben, verzekerd moet zijn zoals een normale brommer, moet er een achteruitkijkspiegel op zitten en er is helmplicht. Omdat deze fietsen ook onder de brommers vallen moeten mensen op deze fiets binnen de bebouwde kom ook op de rijbaan rijden. Om te mogen fietsen op een speed pedelec moet je ook over rijbewijs AM of B beschikken. 

Om de 45 km/u te halen met de high speed e-bike moet er wel flink doorgetrapt worden, terwijl je de 25 km/u met een gewone elektrische fiets gemakkelijk haalt. Gemiddeld rijden de speed pedelecs zo’n 30 km/u. 

De snelste e-bikes

Naast de speed pedelecs of high speed e-bikes die 45 km/u gaan, zijn er bedrijven die dit nog niet snel vinden op de fiets. Zo heeft een Britse fabrikant een e-bike geïntroduceerd die een topsnelheid heeft van 100 km/u. Deze fiets heeft een 20 pk sterke elektromotor die met volle accu’s 130 kilometer ver kan komen. Hiervoor hoeft de fiets maar anderhalf uur aan het stopcontact. Deze fiets zal je in Nederland helaas niet zo snel tegenkomen omdat er in Nederland een maximumsnelheid van 45 km/u geldt voor de elektrische fietsen. Daarnaast zijn er vaak discussies over de snelle fietsen en de verkeersveiligheid. 

De maker van deze snelste e-bike denkt de fiets dan ook alleen te verkopen aan rijke snelheidsduivels. De fiets kost namelijk niets minder dan €17.000. Er is ook een bedrijf die een e-bike heeft gemaakt die 70 km/u kan halen. Voor deze fiets ben je ongeveer €15.000 kwijt. Dat is toch €2.000 minder. 

Elektrische fiets sneller maken

Heb je een elektrische fiets en wil je hem graag opvoeren? Dit is mogelijk, maar het is wel illegaal omdat je van je fiets eigenlijk een elektrische brommer maakt. Omdat het illegaal is ben je onverzekerd en als je bij een aanrijding betrokken raakt ben je flink de pineut. Wil je toch je fiets opvoeren zodat je sneller kan? Als je op internet zoekt kom je al snel op allerlei websites waarbij technische mensen allerlei termen gebruiken die de gemiddelde mens niks zeggen. 

Toch hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn. De motor van de fiets is begrensd op 25 km/u en schakelt uit als deze snelheid is bereikt. Vaak kan de motor wel wat harder als je de sensor misleidt. Sommige fietsen zijn dan in staat om makkelijk 50 km/u te halen. Fiets je bijvoorbeeld twee keer per dag 20 kilometer naar je werk dan is het wel fijn als je zo’n 35 km/u haalt zodat je sneller op je werk bent. Het is wel belangrijk om hier verstandig gebruik van te maken en om een helm op te zetten. Het is beste is als je meer snelheid wil om een high speed e-bike aan te schaffen. Deze zijn legaal, veilig en je bent verzekerd. 

Je kan eenvoudig je elektrische fiets opvoeren door kant en klare opvoerkits te kopen. Als je een beetje handig bent kan je deze ook eenvoudig monteren. Je kan deze kits ook bij een specialist laten installeren maar zij zijn niet verantwoordelijk voor eventuele schade. De meeste fietsenmakers zullen je ook mededelen dat je niet meer op de openbare weg mag rijden. 

De meeste systemen zijn om te leiden door middel van hardware of software. Hiermee kan je het motormanagement om de tuin leiden. Een motor denkt dan bijvoorbeeld dat je maar de helft van de snelheid rijdt die je daadwerkelijk rijdt. Het kan dan voorkomen dat de display niet meer de juiste snelheid aangeeft. 

Is het verstandig?

Het is niet verstandig om je standaard elektrische fiets zomaar op te voeren. Als je graag harder wil gaan is het verstandiger om een high speed e-bike te kopen waarmee je 45 km/u kan fietsen. Alleen ben je dan wel verplicht om een helm te dragen. Al is dit sowieso bij hogere snelheden dan 25km/u. 

Als je besluit om toch je fiets op te voeren dan zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je remmen goed genoeg zijn, zodat je wel kan remmen als je de hogere snelheden fietst. Daarnaast verloop je garantie direct en zal schade aan de motor niet worden vergoed. Ook zal de ketting en tandwielen sneller slijten waardoor je deze vaker moet vervangen. 

Blijf altijd je gezonde verstand gebruiken en ga vooral niet zo hard fietsen in de stad. Het andere verkeer zal je niet horen aankomen en ze zullen ook niet verwachten dat je zo hard kan fietsen.

Gebruik de Atlas Fietsen Keuzehulp tool

Om de juiste keuze te kunnen maken voor de fiets waar je jaren plezier mee gaat hebben heb je soms wat hulp nodig. Daarom introduceren wij de Atlas Fietsen Keuzehulp tool. Aan de hand van enkele vragen helpen wij je de weg op met de fiets die het best bij jou past.