Blog

Moet je een helm dragen op een elektrische fiets? [2024]

Helm elektrische fiets

Een helm dragen op je elektrische fiets: is het verplicht of mag je freewheelen? Het antwoord is niet altijd eenvoudig en is afhankelijk van verschillende factoren. Het kan tegenwoordig ook verwarrend zijn, omdat Nederland verschillende regels heeft met betrekking tot het dragen van een helm. Wij leggen graag aan je uit hoe het zit.

Achtergrond van de helmplicht

De e-bike is al jarenlang onverminderd populair. Ze gaan soms razendsnel en niet iedereen is er even handig is, dus daarom kwam de oproep voor betere veiligheidsmaatregelen. Vanaf 1 januari 2017 is er de helmplicht voor de elektrische fiets, maar deze geldt niet voor alle elektrische fietsen. Snap je nu waarom het zo verwarrend is allemaal? De helmplicht geldt alleen voor een speed-pedelec fiets. Deze fiets gaat harder dan 45 km per uur en daarom is een fietshelm verplicht op dit model.

Waarom is een helm verplicht voor de e-bike speed-pedelec?

Volgens Veilig Verkeer Nederland is het dragen van een helm essentieel voor de eigen veiligheid. Het kan de kans op ernstig hersenletsel aanzienlijk verminderen en daarom ben je verplicht een helm te dragen op een speed pedelec. Sinds 1 januari 2023 ben je ook op een snorfiets verplicht een helm te dragen. De helmplicht moet voor minder verkeersdoden zorgen. De helmplicht voor de elektrische fiets die 25 km per uur gaat is nog niet officieel, maar omdat het sinds 1 januari 2023 verplicht is om op een snorfiets ook een helm te dragen, is de kans groot dat dit in de toekomst ook voor de minder snelle elektrische fietsen zal gaan gelden. 

Verschillende soorten elektrische fietsen

E-bikes en speed pedelecs lijken misschien op elkaar, maar er zijn enkele cruciale verschillen. Een speed pedelec kan snelheden bereiken tot 45 km per uur, terwijl e-bikes maximaal 25 kilometer per uur gaan. Speed-pedelecs kunnen net als bromfietsen dus vrij hard gaan, terwijl e-bikes ongeveer net zo hard rijden als een snorfiets. E-bikers zullen hier in de toekomst waarschijnlijk ook mee te maken krijgen, omdat zoals je eerder hebt kunnen lezen snorfietsen sinds januari 2023 ook een helmplicht hebben. Hierdoor is het waarschijnlijk niet lang meer wachten op een helmplicht op de elektrische fiets.

Het verschil tussen e-bikes en snorfietsen

Hoewel beide een elektrische motor hebben, hebben e-bikes een limiet van 25 km/u, terwijl snorfietsen deze limiet overschrijden.

Helmplicht per 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 moet je een helm dragen op snorfietsen en speed-pedelecs. Deze helmen moeten voldoen aan de NTA 8776-norm. Het is belangrijk een helm te kiezen die goed past, de onderkant van het hoofd beschermt en ontworpen is voor hogere valsnelheden.

De voordelen van het dragen van een helm op je elektrische fiets

  • Het dragen van een helm vermindert de kans op dodelijk hoofdletsel aanzienlijk;
  • Naast hoofdletsel, vermindert het ook de kans op ernstig hersenletsel;
  • Helmen hebben vaak reflecterende materialen, waardoor je beter zichtbaar bent;
  • Zon, regen en sneeuw ain’t go nothing on you 😉
  • Mocht je betrokken raken bij een ongeval, dan sta je juridisch sterker als je je aan de regels houdt.