Blog

Wat kost het opladen van een elektrische fiets? [2024]

Wat kost het opladen van een elektrische fiets?

Een elektrische fiets of e-bike, is de laatste jaren enorm populair geworden. Je legt eenvoudiger langere afstanden af en bent, ondanks de trapondersteuning, toch gezond bezig. De accu brengt je op je bestemming, maar zal af en toe toch opgeladen moeten worden. En dan is de meestgestelde vraag toch wel: Wat kost het opladen van een elektrische fiets? In dit artikel duiken we in de kosten van het opladen en bekijken we welke factoren van invloed zijn.

Het opladen van je accu

Het opladen van een e-bike hoeft niet veel te kosten. Gemiddeld kost het opladen van een elektrische fiets tussen de 5 en 25 eurocent per oplaadbeurt. Dit hangt af van de capaciteit van de accu van jouw elektrische fiets én de kosten voor de elektriciteit per kWh in je regio.

Factoren die de kosten beïnvloeden

De meeste elektrische fietsen hebben een accu tussen de 300 en 500 wh. Hoe groter de capaciteit, des te meer het kost om de accu volledig op te laden. Toch zijn er meer factoren die de oplaadduur- en kosten van de accu van je e-bike beïnvloeden. We zetten ze voor je op een rijtje:

  • Energieverbruik van de accu – hoe groter de capaciteit, hoe meer elektriciteit er nodig is en des te hoger je rekening is;
  • Staat van de accu – oude accu’s zijn vaak minder efficiënt;
  • Elektriciteitstarieven – de kosten voor elektriciteit variëren per aanbieder, regio en zelfs per seizoen;
  • Oplaadefficiëntie – niet alle opladers zijn even efficiënt, waardoor je meer betaalt;
  • Weersomstandigheden – koud winterweer of zinderende zomerdagen beïnvloeden de efficiëntie van de accu;
  • Laadgedrag – regelmatig opladen en niet wachten totdat de accu volledig leeg is, verlengt de levensduur en efficiëntie van de accu.

Kosten per kWh voor het opladen van de accu

Gemiddeld betaal je in 2024 ongeveer 35 cent per kWh. Dit betekent dat als je een uur lang 1000 watt verbruikt, het je ongeveer 35 cent kost. Koopje toch?

Snel of langzaam opladen

Snel opladen kan handig zijn, maar het kan ook meer kosten omdat het inefficiënter is dan langzaam opladen. Ook heeft snel of langzaam laden natuurlijk invloed op hoeveel elektriciteit er verbruikt wordt. 

Hoe vaak moet je de accu opladen?

Dit hangt af van je gebruik. Als je bijvoorbeeld vijf keer per week fietst en elke keer 40 km aflegt, zou je de fietsaccu waarschijnlijk twee keer per week moeten opladen.

Elektrische fiets opladen – voorbeeldberekening kosten

Stel je hebt een elektrische stadsfiets met een accu van 400 wh en het rendement van de acculader is 80%. Je zou dan 400 wh / 0.8 = 500 wh nodig hebben om de accu volledig op te laden. Bij een prijs van 35 cent per kWh zou dat neerkomen op 17,5 cent.

Volgens mij hebben we de vraag ‘Wat kost het opladen van een elektrische fiets?‘ ruimschoots beantwoord, maar mocht je meer vragen hebben. Neem dan gerust contact op met het team van Atlas Fietsen.