Blog

Is elektrisch fietsen gezond?

Is elektrisch fietsen gezond?

Helaas doen zich veel nare verhalen de ronde over dat fietsen op een e-bike niet bijdraagt aan de gezondheid. Hierbij stellen wij je gerust: niets is minder waar. Een EU-onderzoek uit 2019 wijst uit dat het fietsen op een elektrische fiets zelfs gezonder is dan op de authentieke stalen ros. We zullen je in dit artikel uitleggen waarom elektrisch fietsen net zo gezond is als op een normale fiets. Ben jij klaar om het exacte antwoord op de vraag is elektrisch fietsen gezond uit te vinden?

Wat is een elektrische fiets (e-bike)?

Een e-bike, ook wel elektrische fiets genoemd, is een fiets die trapondersteuning biedt via een elektrische motor. Hierdoor leg je eenvoudiger grotere afstanden af en fiets je heuvels op, zonder ergens uitgeput aan te komen. In dit artikel hebben we de verschillende sooren voor je uiteengezet. Ook vertellen we je waar je op moet letten bij de aanschaf van een elektrische fiets.

Terwijl je op een gewone fiets geheel afhankelijk bent van je eigen trapkracht, biedt de elektrische ondersteuning van de e-bike een extra duwtje in de rug. Dit maakt elektrisch fietsen minder intensief dan fietsen zonder ondersteuning. Toch betekent dit niet dat de ouderwetse fiets zonder motor gezonder is. Uit dit onderzoek bijkt dat mensen op een e-bike vaker en verder de fiets pakken dan anderen.

Gezondheidsvoordelen van elektrisch fietsen

Als Nederlanders zeggen we vaak ‘niets is zo gezond als fietsen’. Met fietsen lever je een fysieke inspanning, die ook goed is voor je mentale welzijn. Het trappen verhoogt de zuurstofopname, verbetert de cardiovasculaire gezondheid en helpt bij het onderhouden van een optimale conditie. Hoewel elektrisch fietsen minder intensief is dan fietsen zonder ondersteuning, gaan mensen op de e-bike vaak verder en en vaker een fietstocht aan.

Op een ouderwetse fiets trapt men gemiddeld 4,8 km per trip en met de e-bike is dit bijna het dubbele. Daardoor gebruiken elektrische fietsers na de 4,8 km meer energie wat de trapondersteuning compenseert. Uit het onderzoek komt naar voren dat gewone fietsers 4085 MET’s verbruiken en fietsers met ondersteunning 4463 MET’s. MET’s staat. voor Metabolic Equivalent of Task, wat inhoudt dat mensen op de e-bike deze battle ruimschoots winnen.