Tips & Tricks

Roest fiets verwijderen

Hardnekkige roest van jouw fiets verwijderen? Dankzij roest op de fiets kan een fijn fietsritje een chaos worden en het zorgt ervoor dat je fiets niet meer mooi glanst. Je kan eenvoudig roest van de fiets verwijderen. Afhankelijk van de hardnekkigheid van het roest kan je verschillende middelen en methodes gebruiken om het roest te verwijderen. Wij leggen je uit hoe je verschillende hardnekkige roest kan verwijderen aan de hand van drie verschillende methodes. 

Kleine roestplekken verwijderen

Om kleine roestplekken te verwijderen heb je maar twee ingrediënten nodig: zuiveringszout en water. Meng 1 deel zuiveringszout met 1 deel water en meng dit totdat er een dikke pasta ontstaat. Zorg dat je genoeg pasta hebt om alle roestplekken volledig mee te bedekken. Houd de ingrediënten bij de hand voor als blijkt dat je toch te weinig pasta hebt gemaakt. Voor een betere werking van de pasta kan je een beetje citroensap toevoegen. 

Je kan de pasta eenvoudig aanbrengen met behulp van een borstel of spons. Schrob niet te hard en haal de pasta er ook niet direct van af. Omdat de pasta tijd nodig heeft om in te trekken en het roest aan te pakken kan je het beste ongeveer 15 minuten laten zitten. De pasta is dik genoeg als het de al de roest kan bedekken zonder dat het van de fiets af druppelt. 

Na 15 minuten kan je de pasta van de fiets schrobben met een plastic schuurspons of een stuk staalwol. Tijdens het schrobben zie je als het goed is dat de roest uit elkaar valt en loskomt van de fiets. Als dit niet het geval, breng dan meer pasta aan op de fiets en schrob harder. 

Wacht na het schrobben nog ongeveer 10 minuten voordat je het zuiveringszout helemaal wegveegt. Dit zorgt ervoor dat de hardnekkige roest beter verwijderd wordt. Veeg de restjes pasta weg met een schone doek, het liefste van microvezel. Maak de fiets helemaal droog zodat hij niet opnieuw gaat roesten. Zit er nog steeds roest op de fiets? Begin dan het proces opnieuw of gebruik een van onderstaande methodes. 

Hardnekkige roest verwijderen

Om hardnekkige roest te verwijderen kan je witte zijn gebruiken. Witte azijn is het beste middel omdat het zuurder is dan andere soorten azijn. Het makkelijkste is om de witte azijn in een verstuiver zoals een plantenspuit te doen. Hierdoor kan je de roestplekken gelijkmatig met azijn bedekken. Voor een krachtigere werking kan je een kleine lepel zuiveringszout aan het azijn toevoegen. 

Zodra de azijn in de verstuiver zit, spuit dan een gelijkmatige laag op de hele plek met roest. Wil je liever de azijn direct aanbrengen op de roest? Doe dit dan met een spons of een prop aluminiumfolie. Met de aluminiumfolie kan je direct schrobben terwijl je de azijn aanbrengt. Heb je roestige onderdelen die je van de fiets af kan nemen? Deze kan je dan ook eenvoudig in een badje van witte azijn laten weken.

Laat de witte azijn ongeveer een kwartier op de fiets zitten. Het is verstandig om op tijd de azijn weg te spoelen zodat je voorkomt dat het metaal gaat corroderen. Dit wegspoelen kan je eenvoudig doen met een tuinslang. Als je dit hebt gedaan is het belangrijk om de fiets weer goed te drogen zodat er niet opnieuw roest kan ontstaan. 

De laatste optie

Werken bovenstaande opties niet? Dit kan omdat de huishoudelijke middelen niet sterk genoeg kunnen zijn om de roest te verwijderen. Het is wel aangeraden om eerst bovenstaande methodes te gebruiken voordat je overstapt op de laatste optie. De laatste optie is een chemische roestverwijderaar die je kan kopen bij een bouwmarkt of fietsenwinkel. Als je gaat voor de chemische roestverwijderaar dan is het belangrijk dat je dit niet mengt met andere reinigers, dit kan een fatale chemische reactie veroorzaken.

Een chemische verwijderaar is een stuk krachtiger om te gebruiken dan bovenstaande methodes. Het kan schadelijk zijn voor je ogen en huid. Het is daarom verstandig om een veiligheidsbril op te zetten en handschoenen aan te doen. Lees voor gebruik altijd de aanwijzingen op de verpakking zodat je zeker weet dat je het middel veilig gebruikt. Gebruik deze verwijderaar nooit in afgesloten ruimtes maar zorg dat er voldoende geventileerd wordt. 

Breng de verwijderaar aan volgens de aanwijzingen op de fles. Het intrekken van het middel verschil per soort. Dit kan 30 minuten zijn maar ook een hele nacht. Lees de specifieke instructies en doe wat hier staat voor het beste resultaat. Als de aangegeven tijd voorbij is verwijder je het middel met een goedkope doek zodra de roest helemaal verwijderd is. Gooi na gebruik de doek weg om ervoor te zorgen dat verschillende chemische stoffen met elkaar in aanraking komen.