Tips & Tricks

Fietsverzekeringen

Er zijn verschillende redenen voor het afsluiten van een fietsverzekering. Het hangt vaak af per persoonlijke situatie. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van je fiets en de kans die je hebt dat je fiets beschadigt raakt of wordt gestolen. Hoe vaker je de fiets gebruikt, hoe hoger de kans op schade. Daarbij is fietsendiefstal nog altijd populair bij criminelen, zeker bij elektrische fietsen. Het kan natuurlijk zijn dat je altijd goed met je fiets omgaat en heb je genoeg aan een basisverzekering. Bij een basisverzekering is diefstal altijd afgedekt. Een basisverzekering zorgt ervoor dat je een lagere premie hebt omdat de dekking minder is. 

E-bike verzekering

De meeste fietsverzekeraars hebben een speciale e-bike verzekering. De prijzen voor het verzekeren van je elektrische fiets verschillen per regio, al is dit verschil niet heel groot. Vanwege de hoge aanschafprijs van de e-bike worden meer e-bikes verzekerd bij de aanschaf dan gewone fietsen, zoals stadsfietsen. Ongeveer 80% van de nieuwe elektrische fietsen wordt verzekerd. 

Het grootste verschil in de voorwaarden van verschillende fietsverzekeringen van de verzekeraars is de manier waarop de accu van de fiets is gedekt. Zo zijn er verzekeraars die elke maand 1,5% afschrijven van de waarde van de accu maar ook verzekeraars die maar 0,75% afschrijven. Niet alle verzekeraars schrijven de accu af. In sommige gevallen wordt dan eigen risico gerekend bij schade. 

Per verzekeraar verschilt ook wanneer de afschrijvingen plaatsvinden. Er zijn verzekeraars waarbij alleen na een poging tot diefstal de afschrijvingen beginnen. Daarnaast wordt bij een diefstal van de hele fiets niet op de accu afgeschreven. Sommige verzekeraars eisen dat je de accu niet onbeheerd achterlaat als er geen apart slot op zit. Dit hoeft niet als de fiets in een afgesloten ruimte staat.

Als je een high speed e-bike hebt dan is een WA-verzekering verplicht. Er zijn verschillende verzekeraars die dit aanbieden. 

Voordelen fietsverzekering

Een fietsverzekering biedt vele voordelen wanneer je fiets wordt gestolen. Bij de meeste verzekeraars krijg je direct een nieuwe fiets wanneer de fiets binnen drie jaar na aanschaf wordt gestolen. Na deze drie jaar moet er rekening worden gehouden met een afschrijvingsregeling. De eventuele prijsstijgingen zijn daarbij gewoon mee verzekerd. Over het algemeen zit er geen eigen risico op fietsverzekeringen. Dit zorgt ervoor dat je niks extra’s kwijt bent wanneer je fiets wordt gestolen. Ook accessoires op de fiets kunnen meeverzekerd worden. 

Het is ook mogelijk om een tweedehands fiets te verzekeren. De premie wordt dan berekend aan de prijs die je betaalt voor de fiets. Dit zorgt ervoor dat de premie een stuk lager ligt dan wanneer je een nieuwe fiets zou laten verzekeren. 

Fietsverzekering kiezen

Het is niet altijd nodig om voor een fietsverzekering te kiezen. Gebruik je de fiets voornamelijk woon-werkverkeer en staat de fiets altijd in een gesloten ruimte? Dan is een fietsverzekering overbodig als je een inboedelverzekering hebt. Hier valt de fiets gewoon onder als deze op slot staat in een afgesloten ruimte. 

Een fietsverzekering kiezen is verstandig als je verwacht niet over het geld te beschikken om na diefstal meteen een nieuwe fiets te kopen. Bij diefstal van een verzekerde fiets krijg je tot drie jaar na aankoop de aanschafprijs terug. Na verloop van deze drie jaar worden er wel afschrijvingen berekend. Als je veel op pad bent met de fiets en de fiets vaak op een openbare locatie moet zetten. Hier vinden de meeste diefstallen plaats. 

Heb je een dure fiets die je niet meteen kan vervangen bij diefstal en moet je hem vaak op openbare locaties zetten zoals bij een station? Dan is het verstandig om een fietsverzekering te nemen. Vergelijk de verzekeringen bij verschillende aanbieders en kies de beste optie voor jou.

Terug naar de lijst