Blog

Wanneer moet je een elektrische fiets opladen?

Wanneer moet je een elektrische fiets opladen?

Heb je een nieuwe elektrische fiets of overweeg je er een aan te schaffen? Dan komen er misschien allemaal vragen in je op, zoals wanneer moet je een elektrische fiets opladen? Het opladen van de accu van je e-bike is essentieel omde actieradius en levensduur te optimaliseren. We geven je graag wat tips en antwoorden, zodat je zo lang mogelijk van je nieuwe fiets kan genieten.

Wat is een fietsaccu?

De accu van je e-bike, ook wel fietsaccu genoemd, is het hart van je elektrische fiets. Het slaat energie op die je e-bike aandrijft. Elektrische fietsen zullen zonder een accu dan ook niet werken. Ja, je kan natuurlijk altijd ‘normaal’ fietsen, maar je zult dan geen trapondersteuning hebben. 

Wanneer je de accu oplaadt, wordt er energie opgeslagen en later gebruikt om je elektrische fiets voort te bewegen. Een volle accu betekent meer kilometers zorgeloos fietsplezier.

De beste tijd om de accu van je e-bike op te laden

Het is goed om jezelf aan te wennen de accu op te laden na elke fietsrit, zodat je nooit zonder komt te zitten. Je maximaliseert zo ook de levensduur van de accu, terwijl het een kleine moeite is. Toch?

Accu niet helemaal leeg fietsen

Het is belangrijk om de accu niet helemaal leeg te fietsen, voordat je deze weer oplaadt. Een accu echt helemaal leegrijden kan leiden tot schade en een verminderde levensduur. Door regelmatig op te laden gaat je accu lekker lang mee!

Tips voor het verlengen van de levensduur

Iedere accu heeft een beperkte levensduur. Maar met enkele tips kun je het beste uit je accu halen:

  1. Zorg ervoor dat de accu altijd op kamertemperatuur is voordat je begint met opladen. Het opladen van een koude accu kan de levensduur verkorten;
  2. Zorg ervoor dat de accu nooit helemaal leeg raakt. Dit kan leiden tot diepontlading, wat schadelijk is voor de accu.
  3. Laad de accu op de juiste manier op. Het opladen van je e-bike klinkt eenvoudig, maar er zijn enkele zaken waar je op moet letten, want niet alle laders zijn hetzelfde. Gebruik altijd de lader die bij jouw e-bike en specifieke accu hoort. Soms kan een snellader ook voor schade zorgen, dus laadt de accu altijd op met de oplader van je fiets.

Hoe weet je wanneer de accu vol is?

De meeste moderne e-bikes hebben een indicatie die laat zien wanneer de accu volledig is opgeladen. Zodra de accu vol is, koppel je de oplader los. Ook wanneer het een grote accu betreft, want dit heeft namelijk ook invloed op de levensduur.

Dus, wanneer moet je een elektrische fiets opladen? Of nouja, eigenlijk de accu opladen? Doe dit regelmatig en het liefst na elke rit. Zo verleng je de levensduur en haal je het meeste uit je fietstochten!