Blog

Veilig fietsen in het winterseizoen

Veilig fietsen in de winter

Het wordt komende week kouder en dan neemt de kans op ijzel, sneeuw en gladheid toe. Veilig fietsen in de winter kan best een uitdaging zijn. De koude temperaturen in combinatie met de gladde wegen en de duisternis, zorgen ervoor dat je als fietser gevaar loopt. Door je goed voor te bereiden en de juiste kennis tot je te nemen, maak je fietsen veiliger en leuker. Zelfs in de winter! In dit artikel nemen we je mee in de wereld van veiligheidstips, eventuele aanpassingen die je kan doen en waar je op moet letten.

Essentiële veiligheidstips voor winterfietsen

Kleed je op de kou

Het is belangrijk om je warm aan te kleden, maar je wilt ook zichtbaar zijn. Draag meerdere lagen kleding, waterdichte jassen en thermische handschoenen. Vergeet niet om jezelf te hullen in reflecterende kleding of accessoires die je helpen zichtbaar te blijven in het duistere verkeer.

Controleer de voorspellingen

Wees voorbereid voor je op pad gaat. Wordt het koud met een flauw zonnetje? Of is het -10 met glibberige wegen en glijdende auto’s. Better be prepared!

Verlichting en reflectoren

Naast reflecterende kleding en accessoires is het ook noodzaak om je fiets zichtbaar te maken. Zorg voor verlichting voor en achter op je fiets en check ook even of bijvoorbeeld je trappers en je stuur reflectoren bevatten. Hoe beter jij straalt, des te meer je wordt opgemerkt. Veiligheid voor alles!

Rijd defensief

Wees extra alert op gladde plekken, zoals ijzer of natte bladderen. Vermijd scherpe bochten en rem geleidelijk aan om slippen te voorkomen.

Aanpassingen aan je fiets voor veilig fietsen in de winter

Winterbanden

Ben je een fervent fietser en stap je ook graag de deur uit als het sneeuwt en ijzelt? Overweeg winterbanden voor je fiets, zodat je extra grip hebt op gladde ondergronden.

Onderhoud

Regelmatig onderhoud is cruciaal. In elk seizoen, maar in ieder geval in de wintermaanden. Controleer je remmen, versnellingen en de staat van de ketting. Zorg dat alles goed gesmeerd en afgesteld is.

Spatborden

Het monteren van spatborden helpt om opspattend vuil, modder en smeltwater tegen te houden, zodat je rug én je zicht crystal clear blijven.

Bagagedrager of rugzak

Gebruik je bagagedrager of een rugzak voor extra bagage, zoals reservekleding, een reparatieset of extra dikke handschoenen, sjaal en een muts!