Blog

Tips voor de accu van je e-bike in de winter

accu e-bike in de winter

De temperaturen dalen, waardoor e-bikers voor nieuwe uitdagingen komen te staan. De winter heeft invloed op de prestaties en de levensduur van e-bike accu’s en daarom is onderhoud zo belangrijk. In dit artikel delen we tips om de accu van je e-bike in de winter in optimale conditie te houden tijdens de koude wintermaanden.

Effect van de kou op accu’s

Lagere temperaturen vertragen de chemische processen in lithium-ion accu’s, waardoor de capaciteit van de accu vermindert, net als het vermogen. Dit betekent dat de batterij van je elektrische fiets sneller leeg raakt en minder efficiënt kan zijn in de winter. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de actieradius en het vermogen van je accu, maar kou is wel een ingrijpende factor.

Het is daarom verstandig om je accu e-bike in de winter goed te verzorgen en de aandacht te geven die het verdient, zodra het kwik daalt.

Gebruikstips accu e-bike in de winter

  1. Houd de accu warm – probeer je e-bike en accu op een warme, droge plaats te bewaren wanneer je deze niet gebruikt. Dit helpt om de capaciteit van de accu te behouden, zodat je niet zo snel zonder vermogen komt te staan.
  2. Vermijd volledige ontlading – laat je accu niet compleet leeglopen in de winter. Een gedeeltelijke lading – tussen de 30% en 60% – is ideaal voor langdurige opslag. Bosch SMART accu’s hoeven tussendoor niet bijgeladen te worden!
  3. Langzame oplaadprocedure – laad je accu niet te snel op, want snelladen kan bij lage temperaturen de accu beschadigen.
  4. Gebruik een geïsoleerde accuhouder – overweeg een geïsoleerde hoes voor je accu. Dit helpt om de accu warm te houden tijdens het rijden.
  5. Bewaar je accu op een droge, vorstvrije plaats – zorg ervoor dat je de accu opslaat in een omgeving waar het niet vriest. Ga je de accu opladen? Laat ‘m eerst even een half uurtje op kamertemperatuur komen.
  6. Regelmatig controleren en opladen – controleer de accu regelmatig en houd deze opgeladen, vooral als je de e-bike voor langere tijd niet gebruikt
  7. Schoon en droog houden – houd de accu en de contactpunten schoon en droog om corrosie te voorkomen.

De winter kan dan wel een uitdaging zijn voor e-bike accu, maar die gaan wij bij Atlas Fietsen niet uit de weg. Maak direct een afspraak in de werkplaats, zodat we je snel kunnen helpen.