Blog

Hoeveel inch fiets voor welke leeftijd?

Een van de belangrijkste zaken bij het kiezen van de juiste kinderfiets is de wielmaat. Er zijn verschillende maten kinderfietsen beschikbaar, maar welke maat is geschikt voor welke leeftijd en lengte? In dit artikel bespreken we hoe je de juiste maat kinderfiets kunt bepalen, zodat jouw kind veilig en comfortabel kan fietsen.

Maattabel kinderfietsen

Voordat we inzoomen op de specifieke maat van de fiets, is het goed om te weten dat er een aantal algemene richtlijnen zijn die je kunt aanhouden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je kind met zijn of haar voeten bij de grond kan komen en het stuur goed kan vasthouden. Daarnaast moet je kind de fiets goed onder controle kunnen houden en moeten de pedalen goed bereikbaar zijn.

Om een idee te krijgen van welke maat kinderfiets bij welke leeftijd en lengte past, kun je onderstaande tabel raadplegen:

LeeftijdLengte (cm)Wielmaat (inch)
2-485-10012
4-6100-11516
5-8110-12518
6-9115-13520
8-12130-14524
10-14140-16526

Het is goed om te weten dat deze maattabel slechts een indicatie is en dat er altijd uitzonderingen kunnen zijn. Het is dus belangrijk om de fiets goed te passen voordat je hem aanschaft.

Framemaat kinderfiets

Naast de wielmaat is ook de framemaat belangrijk bij het kiezen van de juiste kinderfiets. De framemaat is de afstand tussen de trapas en de bovenkant van het frame, gemeten in centimeters. Bij volwassen fietsen is dit een belangrijke maat om te bepalen, maar bij kinderfietsen is de wielmaat over het algemeen een betere indicator.

Toch kan het ook bij kinderfietsen voorkomen dat de framemaat van belang is, bijvoorbeeld als je kind wat langer is dan gemiddeld. In dat geval kun je het beste de volgende richtlijn aanhouden:

Lengte kindFramemaat
100-115 cm20 cm
115-135 cm24 cm
135-150 cm26 cm

Hoe kies je de juiste kinderfiets?

Als je een nieuwe fiets voor je kind gaat kopen, is het belangrijk om met de volgende punten rekening te houden:

Lichaamslengte

De lichaamslengte van je kind is een belangrijke indicator voor de juiste wielmaat. Meet de lengte van je kind op en raadpleeg de maattabel hierboven om een idee te krijgen welke maat kinderfiets het beste bij jouw kind past.

Zadel en stuur

Het is belangrijk dat het zadel en het stuur goed afgesteld kunnen worden op de juiste hoogte. Het zadel moet zo ingesteld worden dat je kind met de voeten bij de grond kan komen. Het stuur moet zo afgesteld worden dat je kind er goed bij kan en het stuur niet te hoog of te laag staat.

Terugtraprem

Een kinderfiets heeft meestal een terugtraprem. Dit betekent dat je kind door te trappen achteruit kan remmen. Zorg ervoor dat je kind de rem goed kan bedienen en dat de rem niet te sterk of te zwak is afgesteld.

Versnellingen

Bij kinderfietsen zijn versnellingen niet altijd noodzakelijk. Als je kind vooral kortere afstanden fietst, is een fiets zonder versnellingen vaak voldoende. Als je kind wel lange afstanden fietst of veel heuvels tegenkomt, kan het handig zijn om een fiets met versnellingen aan te schaffen.

Zijwieltjes

Als je kind nog moet leren fietsen, kunnen zijwieltjes handig zijn. Hierdoor kan je kind stap voor stap wennen aan het balanceren op twee wielen. Zorg er wel voor dat de zijwieltjes op de juiste hoogte zijn afgesteld en dat je kind niet het stuur kan raken tijdens het fietsen.

Controleer de fiets goed

Als je een nieuwe fiets aanschaft, is het belangrijk om de fiets goed te controleren voordat je kind erop gaat fietsen. Controleer of de banden goed opgepompt zijn, of alle onderdelen goed vast zitten en of de rem goed werkt.

Veiligheid

Naast het kiezen van de juiste maat kinderfiets, is het ook belangrijk om rekening te houden met de veiligheid. Zorg ervoor dat je kind altijd een helm draagt tijdens het fietsen en dat de fiets voorzien is van goede verlichting als je kind in het donker fietst.

Veelgestelde vragen

Welke maat kinderfiets is geschikt voor een kind van 6 jaar?

Voor een kind van 6 jaar is een fiets met een wielmaat van 16 inch over het algemeen geschikt.

Tot welke leeftijd zijn er kinderfietsen beschikbaar?

Er zijn kinderfietsen beschikbaar tot ongeveer 14 jaar, afhankelijk van de lengte van het kind.

Moet een kinderfiets altijd versnellingen hebben?

Nee, bij korte afstanden zijn versnellingen niet altijd nodig. Bij lange afstanden of heuvelachtig terrein kan het handig zijn om een fiets met versnellingen te hebben.

Zijn zijwieltjes noodzakelijk bij het leren fietsen?

Nee, zijwieltjes zijn niet noodzakelijk, maar kunnen wel helpen bij het leren fietsen.

Is het belangrijk om de fiets goed te controleren voordat het kind erop gaat fietsen?

Ja, het is belangrijk om de fiets goed te controleren voordat het kind erop gaat fietsen. Controleer of alle onderdelen goed vast zitten, of de banden goed opgepompt zijn en of de rem goed werkt.

Conclusie

Het kiezen van de juiste kinderfiets is belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind veilig en comfortabel kan fietsen. Het bepalen van de juiste maat kinderfiets is daarbij een belangrijke stap. Door rekening te houden met de lichaamslengte van je kind en de maattabel kinderfietsen te raadplegen, kun je de juiste wielmaat bepalen. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de veiligheid en de fiets goed te controleren voordat je kind erop gaat fietsen.