Tips & Tricks

Welke framemaat fiets heb ik nodig?

De framemaat van je fiets is van cruciaal belang voor een comfortabele en veilige fietservaring. Een fiets met de juiste framemaat zorgt voor een goede houding en meer trapkracht, waardoor je minder snel vermoeid raakt en een grotere afstand af kunt leggen. Bovendien kan een fiets met de verkeerde framemaat leiden tot rug- en nekpijn, evenals een verhoogd risico op ongelukking met zich meebrengen. Wil je weten wat de ideale framemaat is voor jouw nieuwe fiets? Lees dan gauw verder.

Zo meet je de juiste framemaat van je fiets op

Ga je een nieuwe fiets kopen en wil je de bijbehorende framemaat weten? Fietsen zijn in verschillende framematen verkrijgbaar. Het is belangrijk het juiste framemaat voor je fiets te kiezen, omdat je zo precies weet of je fiets bij je lichaamslengte past. Zo zal je beter fietsen en meer kracht kunnen zetten en krijg je niet snel last van lichamelijke klachten. Er zijn diverse manieren om de framemaat te berekenen. In dit artikel vertellen je dan ook hoe je het juiste framemaat voor je nieuwe fiets kunt berekenen. Of het nu gaat om een nieuwe fiets of e bikes, wij helpen je graag verder.

Elektrische fietsen of e bike?

Om de framemaat voor een e-bike te berekenen kun je de zelfde methodes hieronder gewoon aanhouden om de juiste maat te vinden. Een elektrische fiets, kleine fiets of grote fiets, de juiste maat berekenen gebeurd op dezelfde manier.

Overzicht framemaat fiets

Hoewel je de framemaat van je fiets kan berekenen met onze handige tips, begrijpen wij het ook als je een overzicht wil van de lichaamslengtes met bijbehorende maten. In onderstaande tabel vind je de fietsmaat die past bij jouw lichaamslengte. Let op: dit is een indicatie.

Framemaat (cm)Lichaamslengte (cm)  Framemaat (cm) Lichaamslengte (cm)
46149 – 166  55168 – 186
47151 – 168  56171 – 189
48154 – 171  57174 – 192
49157 – 174  58176 – 194
50159 – 176  59178 – 196
51160 – 177  60180 – 198
52 162 – 179  61183 – 202
53164 – 182 62185 – 204
54166 – 184 63186+

Juiste framemaat berekenen via je binnenbeen

De meest nauwkeurige manier om het framemaat van je nieuwe fiets te berekenen, is door je binnenbeenlengte te meten. Dit is betrouwbaarder dan wanneer je alleen je lichaamslengte meet.

De reden hiervoor is dat niet iedereen die dezelfde lichaamslengte heeft ook dezelfde binnenbeenlengte heeft. Je benen bepalen ook of je goed op de fiets zal zitten en tot hoeverre je comfort ervaart. Je kunt je framemaat als volgt via je binnenbeen opmeten:

  1. Sta met je rug tegen de muur en plaats vervolgens je voeten 20 cm uit elkaar.
  2. Meet nu de maat tussen de grond en kruishoogte op
  3. Vermenigvuldig je binnenbeenlengte in centimeters met 0,68 om de juiste framemaat vast te stellen.

Het kan zijn dat het resultaat net tussen twee framematen in zit. Wat je dan doet, is voor de laagste framemaat kiezen. Wanneer je een te hoge framemaat kiest, kan dit zorgen voor nek- en schouderklachten. Kies je voor een lagere framemaat, dan hoef je enkel het zadel ietsje hoger af te stellen, zodat je alsnog fijn op de fiets zit.

Bereken de framemaat met je oude fiets

Als je oude fiets de juiste framehoogte heeft kun je met behulp van een rolmaat of een duimstok de afstand meten tussen de zitbuis (lees verder bij geveerde zadelpen) tot aan het hart van de trapas.

Let op: indien je bij een nieuwe fiets voor een fiets met een verende zadelpen kiest, moet de zadelpen in je oude fiets minimaal 4cm uit het frame komen. Het voordeel van een verende zadelpen is dat je stabieler op de fiets zit en schokken beter worden opgevangen.

Bereken de framemaat op basis van je huidige fiets

Wanneer je huidige fiets al goed zit, kun je ook aan de hand van je huidige fiets je framemaat opmeten. Hiervoor hoef je alleen een meetlint te gebruiken. Je meet vanuit het hart van de trapas tot aan het punt waar het zadel uit het frame komt. Wanneer je dit gedaan hebt, kun je de framemaat van het meetlint aflezen. Doe dit echter alleen als je huidige fiets ook echt goed zit en bereken anders de framemaat via je binnenbeen.

Bereken je framemaat

Wil jij een nieuwe fiets kopen? Ga dan aan de slag met bovenstaande informatie en bereken direct de ideale framemaat voor je fiets. Wij wensen je veel succes in je zoektocht naar je nieuwe fiets!