Tips & Tricks

Wat kost elektrische fiets opladen?

Een elektrische fiets of e-bike, is de laatste jaren enorm populair geworden. Maar wat veel mensen zich afvragen: “wat kost het opladen van een elektrische fiets?” In dit artikel duiken we in de kosten van het opladen en bekijken we welke factoren van invloed zijn.

Het opladen van je elektrische fiets

Het opladen van een e-bike hoeft niet veel te kosten. Gemiddeld kost het opladen van een elektrische fiets tussen de 5 en 25 eurocent per oplaadbeurt. Dit hangt af van de capaciteit van de elektrische fiets accu en de kosten opladen voor elektriciteit per kWh in je regio.

Het belang van de accucapaciteit

De actieradius van de gemiddelde accu van een e-bike kan variëren tussen 300 wh en 500 wh. Hoe groter de capaciteit, hoe meer elektriciteit nodig is om de accu weer volledig op te laden. Dit kan dus per elektrische fiets verschillen.

Het rendement en verbruik van de acculader

Tijdens het opladen gaat niet alle elektriciteit naar de accu. Door de inefficiëntie van de lader gaat een deel verloren als warmte.

Kosten per kWh voor het opladen van de accu

Gemiddeld betaal je in 2023 ongeveer 25 cent per kWh. Dit betekent dat als je een uur lang 1000 watt verbruikt, het je ongeveer 25 cent kost.

Factoren die de kosten beïnvloeden

De meeste elektrische fietsen hebben een accu tussen de 300 en 500 wh. Hoe groter de capaciteit, hoe meer het kost om de accu volledig op te laden. De kosten hebben dus ook vooral met de accu van je e-bike te maken.

Snel of langzaam opladen

Snel opladen kan handig zijn, maar het kan ook meer kosten omdat het inefficiënter kan zijn dan langzaam opladen. Ook heeft snel of langzaam laden natuurlijk invloed op hoeveel elektriciteit er verbruikt wordt. 

Een rekensom

Stel je hebt een elektrische stadsfiets met een accu van 400 wh en het rendement van de acculader is 80%. Je zou dan 400 wh / 0.8 = 500 wh nodig hebben om de accu volledig op te laden. Bij een prijs van 25 cent per kWh zou dat neerkomen op 12,5 cent.

Tips om de kosten te verlagen

Regelmatig opladen, voordat de accu helemaal leeg is, kan helpen om de levensduur van de accu te verlengen en de kosten op de lange termijn te verminderen.

Hoe vaak moet je de accu opladen?

Dit hangt af van je gebruik. Als je bijvoorbeeld vijf keer per week fietst en elke keer 40 km aflegt, zou je de fietsaccu waarschijnlijk twee keer per week moeten opladen.

Conclusie

De kosten voor het opladen van een elektrische fiets zijn relatief laag, vooral als je de besparingen op brandstof en onderhoud van een auto in overweging neemt. Door bewust te zijn van de capaciteit, het rendement van de lader en de prijs per kWh, kun je een goede inschatting maken van de kosten.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn elektrische fiets opladen?

Dit hangt af van je gebruik en de capaciteit van je accu. Als je vaak fietst zul je de accu regelmatig moeten opladen.

Is het beter om snel of langzaam op te laden?

Snel opladen kan handig zijn, maar langzaam opladen is vaak efficiënter en beter voor de levensduur van je accu.

Wat is het rendement van een acculader?

Dit kan variëren, maar dit ligt meestal tussen de 80% en 95%.

Hoeveel kost het opladen van een elektrische fiets in 2023?

Gemiddeld tussen de 5 en 25 eurocent per oplaadbeurt, afhankelijk van de capaciteit van de accu en de elektriciteitsprijs.

Kan ik mijn e-bike opladen met een gewone stekker?

Ja, de meeste e-bikes worden geleverd met een lader die je gewoon in een standaard stopcontact kunt steken.