Tips & Tricks

Wanneer helm elektrische fiets?

Wanneer je deelneemt aan het verkeer met een elektrische fiets, vraag je je misschien af: “Moet ik een helm op?” Het antwoord is niet altijd eenvoudig en is afhankelijk van verschillende factoren. Het kan tegenwoordig ook verwarrend zijn, omdat Nederland verschillende regels heeft met betrekking tot het dragen van een helm. Wij leggen het graag aan je uit.

Achtergrond van de helmplicht

In de afgelopen jaren heeft de populariteit van e-bikes een enorme vlucht genomen. Met deze stijging kwam ook de roep om betere veiligheidsmaatregelen. Vanaf 1 januari 2023 is er de helmplicht elektrische fiets, maar dit geld niet voor alle elektrische fietsen. Snap je nu waarom het zo verwarrend is allemaal? De helmplicht geldt alleen voor een speed-pedelec fiets. Deze fiets gaat harder dan 45 km per uur en daarom is met een speed pedelec helm verplicht. 

Waarom is een helm verplicht voor de e-bike speed-pedelec?

Volgens Veilig Verkeer Nederland is het dragen van een helm essentieel voor de eigen veiligheid. Het kan de kans op ernstig hersenletsel aanzienlijk verminderen en daarom ben je verplicht een helm te dragen op een speed pedelec. Sinds 1 januari 2023 ben je ook op een snorfiets verplicht een helm te dragen. De helmplicht moet voor minder verkeersdoden zorgen. De helmplicht voor de e-bike die 25 km per uur gaat is nog niet officieel, maar omdat het sinds 1 januari 2023 verplicht is om op een snorfiets ook een helm te dragen is de kans groot dat dit in de toekomst ook voor de minder snelle elektrische fietsen zal gaan gelden. 

Verschillende soorten elektrische fietsen

E-bikes en speed pedelecs lijken misschien op elkaar, maar er zijn enkele cruciale verschillen. Een speed pedelec kan snelheden bereiken tot 45 km per uur, terwijl e-bikes maximaal 25 kilometer per uur gaan. Speed-pedelecs kunnen net als bromfietsen dus vrij hard gaan terwijl e-bikes ongeveer net zo hard rijden als een snorfiets. E-bikers zullen hier in de toekomst waarschijnlijk ook mee te maken krijgen omdat zoals je eerder hebt kunnen lezen snorfietsen sinds januari 2023 ook een helmplicht hebben. Hierdoor is het waarschijnlijk niet lang meer wachten op een helmplicht op de elektrische fiets.

Het verschil tussen e-bikes en snorfietsen

Hoewel beide een elektrische motor hebben, hebben e-bikes een limiet van 25 km/u, terwijl snorfietsen deze limiet kunnen overschrijden.

Helmplicht per 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 moet je een helm dragen op snorfietsen en speed-pedelecs. Deze helmen moeten voldoen aan de NTA 8776 norm.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een helm?

Het is belangrijk een helm te kiezen die goed past, de onderkant van het hoofd beschermt en ontworpen is voor hogere valsnelheden.

De voordelen van het dragen van een helm

Het dragen van een helm vermindert de kans op dodelijk hoofdletsel aanzienlijk.

Het verminderen van letselrisico

Met een helm wordt de kans op ernstig letsel verminderd. Deze bescherming is essentieel voor iedereen die deelneemt aan het verkeer.

Conclusie

De helmplicht voor speed-pedelcs snorfietsen is een belangrijke stap voorwaarts in de richting van veiliger verkeer in Nederland. Het is een simpele stap die je kunt nemen om jezelf en anderen in het verkeer te beschermen. Het kiezen van de juiste helm die voldoet aan de normen is cruciaal. Wees veilig en draag altijd een helm wanneer je gaat fietsen. Bij Atlas Fietsen Zoetermeer kunnen we je helpen bij het vinden van de juiste helm. Kom dus snel langs bij ons in de winkel in Zoetermeer of Alphen aan den Rijn of bezoek onze webshop waar je gratis gebruik kunt maken van onze keuzehulp tool.

Veelgestelde vragen

Moet ik een helm dragen op mijn e-bike?

Nee, dit is nog niet verplicht, maar het is zeker wel een veilige keuze. Wel is er sinds 1 januari 2023 de helmplicht voor snorfietsers en duurt het waarschijnlijk niet lang meer voordat een fietshelm verplicht wordt voor een elektrische fiets. 

Waar kan ik een helm kopen die voldoet?

Bij Atlas Fietsen verkopen wij fietshelmen die voldoen aan de NTA 8776 norm zodat je veilig op jouw elektrische fiets kunt fietsen. Ondanks het feit dat er geen helmplicht voor elektrische fietsen is, is het dragen van een fietshelm natuurlijk wel altijd veilig.

Wat is het verschil tussen een e-bike en een snorfiets? 

Het grootste verschil zit in de motor. In de meeste gevallen heeft een elektrische fiets dezelfde maximumsnelheid als een snorfiets en dit is 25 km per uur. En let op, een helm is op een snorfiets wel verplicht, maar op een e-bike nog niet. Alleen de speed-pedelecs die net als bromfietsen 45 km per uur gaan hebben een helmplicht.

Hoe snel kan een e-bike gaan?

Een e-bike heeft een maximumsnelheid van 25 km/u en speed-pedelecs 45 km per uur.

Wat gebeurt er als ik geen helm draag?

Hierbij verhoog je de kans op ernstig letsel bij een ongeluk. De meeste kenners voorspellen dat er in de nabije toekomst een helmplicht voor e-bikes aankomt. Komt er een helmplicht? Dan kunnen wij je bij Atlas Fietsen helpen met de juiste helm.