Tips & Tricks

Racefiets schoonmaken

Je racefiets schoonmaken is waarschijnlijk niet je meest favoriete bezigheid. Maar toch is het verstandig om hem goed schoon te maken na een natte of stoffige rit. Dit zorgt ervoor dat je langer kan genieten van je racefiets. Als je je fiets niet goed schoonmaakt heb je meer kans op roestvorming op verschillende onderdelen waardoor je minder soepel fietst. Het ziet er toch ook veel beter uit om op een glanzende racefiets te rijden dan op een roestige, oude fiets? We leggen je uit hoe je het beste je racefiets schoon kan maken. 

De racefiets afspoelen

Allereerst verwijder je het meeste vuil eenvoudig met behulp van een tuinslang of plantenspuit met een borstel erbij. Het is belangrijk om geen harde straal of hogedrukreiniger te gebruiken. Als je dit wel gebruikt spuit je alle smeermiddel tussen de onderdelen uit. Als je dit regelmatig na elke rit doet zal het schoonspoelen een stuk eenvoudiger gaan omdat het vuil dan nog niet is aangekoekt. 

Als je fiets erg vies is of als je hem al een tijd niet hebt schoongemaakt dan zal je meer moeite moeten doen en hem met de hand wassen. Gebruik dan sop met lauwwarm water en gebruik een goede fietsreiniger. Dankzij een goede fietsreiniger komt het vuil makkelijker los en het droogt op zonder al te veel vlekken achter te laten. Als er ophopingen van vuil op de fiets zitten dan kan je dit verwijderen met een zachte borstel of een washandschoen. Gebruik geen te harde borstel. Dit kan voor krassen op het frame zorgen. Met een handschoen wassen kan je beter op bepaalde plekken komen. 

Schoonmaken en ontvetten van de fietsketting

Zodra het frame schoon is, is het tijd om de ketting schoon te maken. Als deze niet heel vies is, dan kan je hetzelfde sop gebruiken als voor het frame. Doe dit wel nadat je de rest hebt schoongemaakt, anders heb je de kans dat je de troep van de ketting over de hele fiets uitsmeert. Als de ketting erg vies is of het sop werkt niet goed genoeg dan moet je de ketting van je racefiets gaan ontvetten. Hiervoor kan je gebruik maken van een goede kettingreiniger en speciaal kettingreinigers gereedschap. Als de ketting ontvet is dan kan je het daarna afspoelen met water. Algemene ontvetters kunnen je fiets en het materiaal beschadigen, gebruik daarom alleen ontvetters die geschikt zijn voor fietsen. 

Schoonmaken van de rest van de drivetrain

Als een ketting vies is, dan is vaak ook de rest van de drivetrain vies. Er zit dan waarschijnlijk vuil tussen de derailleurwieltjes en de cassette zal ook vies zijn. Maak ook dit schoon, anders word je pas schoongemaakte ketting snel weer vies. Zonder een borstel zijn deze onderdelen lastig schoon te maken. Om de cassette helemaal goed schoon te maken, kan je hem het beste van de fiets afhalen. De kettingbladen zijn vaak met een smalle borstel, zoals een tandenborstel, goed schoon te maken zonder ze van de fiets te halen. Gebruik

Racefiets opnieuw afspoelen en drogen

Het is nu zaak om alles weer van de racefiets af te spoelen. Spuit de hele fiets weer schoon en zorg dat ook de ontvetter van de verschillende onderdelen wordt gespoten. Zorg dat je de fiets na het afspoelen goed droog maakt. Pak een oude doek of oud t-shirt en maak alle onderdelen goed droog om roest te voorkomen. Het is nu tijd voor de volgende stap. 

Racefiets ketting smeren

Smeer de ketting van je racefiets in met olie of wax en draai de pedalen een aantal keer rond zodat het smeermiddel goed wordt verspreid over de hele aandrijflijn. Verwijder vervolgens het smeermiddel dat overtollig is met behulp een oude doek. Als je het overtollige smeermiddel laat zitten zal dit juist weer vuil aantrekken. 

Racefiets onderhoud

Nu de hele fiets weer schoon is kan je eventueel onderhoud plegen aan de fiets. Denk hierbij aan het nalopen van alle moertjes en boutjes die los kunnen trillen tijdens het gebruik van de fiets en zet deze vast, zonder al te veel te forceren want iedereen weet: vast is vast. Loop je hele fiets na op verschillende punten om er zo lang mogelijk van te genieten. 

Racefiets laten glimmen

Wil je je racefiets helemaal laten glimmen na het schoonmaken en onderhoud? Dan kan je gebruik maken van polish wax. Dit zorgt ook nog eens voor een beschermende laag op de fiets. Daarnaast ziet de fiets er mooier uit en zal de volgende schoonmaakbeurt eenvoudiger gaan. Dankzij de wax zal vuil namelijk minder makkelijk blijven plakken aan het frame. 

Terug naar de lijst