Tips & Tricks

Onderhoud elektrische fiets

Door goed onderhoud van je elektrische fiets gaat deze langer mee. Daarbij is het fijner fietsen op een goed onderhouden e-bike. Goed onderhoud zorgt er ook nog eens voor dat de kans op pech minimaal is. Bij het onderhouden van een elektrische fiets gaat het niet alleen maar over het onderhoud van de accu maar ook over de fiets zelf. Je leest hier alles over het onderhouden van je elektrische fiets. 

Elektrische fiets schoonmaken

Een van de eenvoudigste dingen die je kan doen is het schoonhouden van je fiets. Zeker als je zelf onderhoud gaat doen zorg je ervoor dat er geen zand of vuil op plekken kan komen waar je het liever weghoudt. Ook als je niet zelf je fiets gaat onderhouden maar hem wegbrengt naar een fietsenmaker voor, doe je de fietsenmaker een groot plezier door zelf de fiets schoon te maken voor je hem wegbrengt. 

Door de elektrische fiets regelmatig schoon te maken blijft de fiets langer mooi en goed. Dit komt omdat straatvuil veel water vast kan houden. Dit kan zorgen voor roestvorming. Als je fiets in de winter wanneer er gestrooid is, dan is het verstandig om de fiets schoon te maken met een sopje. Hiermee verwijder je het zout en pekel. Helaas is alleen schoonmaken niet voldoende. 

Zelf onderhoud aan de elektrische fiets

Zodra je je elektrische fiets hebt schoongemaakt kan je een aantal kleine onderhoudsklusjes eenvoudig zelf doen zonder dat er speciaal gereedschap nodig is. Een van de eenvoudigste dingen die je kan doen is het controleren van alle schroefjes en boutjes. Zorg dat deze nog vast zitten. Als ze wat losjes zitten moet je ze vastdraaien maar forceer dit niet met te veel kracht, vast is vast. 

Door de banden op de juiste spanning te houden zorg je ervoor dat de banden niet sneller slijten, zorg je voor een lagere rolweerstand en daardoor hoger bereik om dat je accu minder snel leeg gaat. Dat zijn veel voordelen voor de kleine moeite van het oppompen van je banden. 

Voor extra veiligheid in het donker is het verstandig om regelmatig de verlichting van de fiets te controleren en eventueel de batterij of het lampje te vervangen. Voor extra veiligheid overdag is het belangrijk om regelmatig de remblokjes te controleren. Bij elektrische fietsen slijten remblokjes over het algemeen sneller dan bij gewone fietsen omdat er vaak harder wordt gefietst waardoor er harder moet worden geremd.

Als laatste is het belangrijk om de bewegende delen goed te smeren als het mogelijk is. Veeg het overtollige smeermiddel weg met een schone doek. Als je het overtollige smeermiddel laat zitten kan dit juist weer vuil aantrekken. Om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk roest vormt op je fiets is het belangrijk om alle moertjes, boutjes en verchroomde delen in te smeren met een roestwerend middel. 

Accuduur van de elektrische fiets

De accuduur van je elektrische fiets wordt verlengd door goed onderhoud. De accu is het gevoeligste onderdeel van de gehele elektrische fiets. Door vanaf dag één er goed voor te zorgen, kan je het maximale uit de accu halen. De huidige accu’s benutten pas na een aantal laadbeurten de volledige capaciteit. Het is dus belangrijk om zeker de eerste drie laadbeurten de accu tot de volle 100% op te laden. 

De accu is zeer gevoelig voor lage temperaturen. Een lagere temperatuur betekent een kleiner bereik en laadcapaciteit van de accu. Het is daarom verstandig om de accu binnenshuis te bewaren in de winter als je fiets niet in een verwarmde stalling staat. Om ervoor te zorgen dat de accu niet kapot gaat is het belangrijk om hem nooit helemaal leeg weg te legen. Het is verstandig om regelmatig een klein stukje te fietsen met de accu. Dit zorgt ervoor dat de accu gezonder blijft en helpt mee dat je in de zomer zonder problemen door kunt fietsen. Dankzij het proces van laden en ontladen houdt de accu in goede staat en zorgt ervoor dat hij langer meegaat. 

Elektrische fiets onderhoud door fietsenmaker

Wanneer je ervoor kiest om jouw elektrische fiets bij Atlas Fietsen te laten onderhouden, wordt de fiets en het hele elektrische systeem volledig nagelopen en eventuele software updates uitgevoerd. Geeft jouw display op je elektrische fiets een foutmelding? Dan is het verstandig om zo snel mogelijk langs te gaan bij Atlas Fietsen. Wanneer bijvoorbeeld je accu kapot is en je blijft doorfietsen dan kan je de accu verder kapot maken of de motor van je fiets beschadigen. 

Door je fiets een keer per jaar na te laten kijken door Atlas Fietsen, verleng je de levensduur van je fiets en kan je er langer plezier aan beleven.