Tips & Tricks

Framemaat fiets meten

De juiste framemaat is van belang voor een comfortabele en veilige fietservaring. Helaas, het kan lastig zijn om de ideale framemaat te bepalen, vooral als je niet bekend bent met de technische aspecten van fietsen. Gelukkig, bij Atlas Fietsen hebben we een team van fietsspecialisten die gekwalificeerd zijn om je te helpen bij het kiezen van de juiste fiets.

Framemaat fiets bepalen

Framemaat fiets bepalen? Onze fietsspecialisten zullen met jou samenwerken om je framemaat te bepalen, rekening houdend met je gebruiksdoel, rijstijl en fysieke eigenschappen. Of het nu gaat om een stadsfiets, mountainbike, racefiets of een ander type fiets, onze specialisten hebben de kennis en ervaring om je te helpen de perfecte fiets te vinden.

Bovendien zijn wij in staat om je fiets aan te passen aan jouw specifieke lichaamsmaten, zodat je de meest comfortabele en veilige rit krijgt. Onze specialisten zullen ook advies geven over welke accessoires en onderdelen je nodig hebt om je rit nog comfortabeler te maken.

Hoe kun je de framemaat van een fiets meten?

Ben je benieuwd hoe je de framemaat van een fiets kunt meten? Als je een fiets gaat kopen, heb je de keuze uit verschillende framematen. Kies je de goede framemaat voor je fiets, dan zul je veel comfortabeler op je fiets zitten en beter kracht kunnen zetten. Ook krijg je niet gauw last van lichamelijke klachten.

De ideale framemaat voor je fiets kun je op diverse manieren vaststellen. Wij vertellen je in dit artikel welke manieren dit zijn, zodat je straks met de juiste fiets naar huis gaat. Lees snel verder en ontdek meer!

Op basis van je huidige fiets uitrekenen

Als je op dit moment al een fiets hebt en deze zit prima, dan kun je ook op basis van je huidige fiets de juiste framemaat uitrekenen. Hiervoor pak je een meetlint en meet je vanuit het hart van de trapas tot aan het punt waar het zadel uit het frame komt. Vervolgens lees je eenvoudig de goede framemaat van het meetlint af. Je kunt deze manier toepassen als je huidige fiets al goed zit. Is dit niet het geval, dan kun je de framemaat beter via onderstaande manier opmeten.

Uitrekenen via je binnenbeen

Het is ook mogelijk de framemaat of juiste framehoogte van je fiets te berekenen via je binnenbeen. Hierbij meet je je binnenbeenlengte. Deze manier is een stuk betrouwbaarder dan de framemaat meten via je huidige fiets. Niet iedereen heeft namelijk dezelfde lichaamslengte en ook de binnenbeenlengte verschilt. Je benen bepalen tot hoeverre de fiets comfortabel zit. Je meet je framemaat via je binnenbeen op middels de volgende stappen:

  1. Ga met je rug tegen de muur staan en plaats nu je voeten 20 centimeter uit elkaar.
  2. Meet de maat op tussen de grond en kruishoogte
  3. Vermenigvuldig de binnenbeenlengte die eruit is gekomen met 0,68.
  4. Je hebt nu de juiste framemaat te pakken.

Het resultaat kan ook net tussen 2 framematen inzitten. Wat je dan het beste kunt doen, is kiezen voor de laagste framemaat. Kies je een te hoge framemaat, dan kun je nek- en schouderklachten krijgen. Kies je voor een lagere framemaat, dan hoeft enkel het zadel hoger gezet te worden. Zo zit je meteen goed op je fiets.

Overzicht framemaat fiets

Hoewel je de framemaat van je fiets kan berekenen met onze handige tips, begrijpen wij het ook als je een overzicht wil van de lichaamslengtes met bijbehorende maten. In onderstaande tabel vind je de fietsmaat die past bij jouw lichaamslengte. Let op: dit is een indicatie.

Lichaamslengte (m)
Framemaat in (cm)
Framemaat
1.55 – 1.65m45 cm XS
1.60 – 1.70m48 – 50 cmS
1.65 – 1.75m53 – 54 cmM
1.70 – 1.85m55 – 58 cmL
1.80 – 1.95m59 – 61 cmXL
> 1.95m63 – 65 cmXXL

Let op: indien je voor een fiets met een verende zadelpen kiest, moet de zadelpen in je oude fiets minimaal 4cm uit het frame komen. Het voordeel van een verende zadelpen is dat je stabieler op de fiets zit en schokken beter worden opgevangen.

Ga aan de slag en bereken zelf de juiste framemaat

Ben je van plan binnenkort een nieuwe fiets te kopen? Bereken dan de geschikte framemaat via je oude fiets of via je binnenbeen, zodat je de juiste fiets koopt. Wij wensen je veel succes met het aanschaffen van jouw nieuwe fiets!

De specialisten van Atlas Fietsen helpen je graag

Bij Atlas Fietsen, geloven we dat iedereen verdient om te genieten van een comfortabele en veilige fietservaring. Daarom hebben we onze fietsspecialisten opgeleid om jou te helpen bij elke stap van het proces, van het bepalen van je framemaat tot het afstellen van je fiets. Door ons te inschakelen, kun je er zeker van zijn dat je de juiste fiets kiest die aansluit bij jouw specifieke behoeften.

Maak vandaag nog een afspraak

Maak vandaag nog een afspraak met onze fietsspecialisten en ervaar het verschil zelf. Bij Atlas Fietsen, zorgen wij ervoor dat je met een grote glimlach op je gezicht de weg op gaat.