In Nederland is een van de meest geliefde vervoersmiddelen natuurlijk de fiets. Of dit nou een stadsfiets, transportfiets of racefiets is, dat maakt niet uit, onze fiets brengt ons door weer en wind naar onze bestemming. Er zijn zelfs meer fietsen dan mensen in Nederland aanwezig! Als je veel fietst zal er wel eens wat stuk gaan of uiteindelijk slijten. Als je goed voor je fiets zorgt en jaarlijks bij Atlas Fietsen langsgaat voor een onderhoudsbeurt kan je veel voorkomen en langer van je fiets gebruik maken. Je denkt misschien dat de regen je fiets schoonmaakt maar dat is niet genoeg om je fiets in goede staat te houden. Wij geven je wat tips om je fiets binnen de kortste keren schoon te maken zodat je er lang op kan blijven fietsen.
Fiets reinigen en schoonmaken
Voor het reinigen en schoonmaken van je fiets heb je de volgende dingen nodig:
- Emmer met kraanwater
- Emmer met warm water en sop
- Katoenen doek of oud t-shirt en spons
- Stoffer of handborstel
- Eventueel handschoenen als je bang bent voor vieze handen
Met de stoffer of handborstel kan je het grove vuil van je frame, velgen en spaken afhalen. Met de spons en het warme water met sop kan je de gehele fiets goed schoonmaken. Zeker de zwaar vervuilde gebieden zoals de binnenkant van je spatborden kan waarschijnlijk wel wat aandacht gebruiken. Als je een elektrische fiets gaat schoonmaken, is het belangrijk om eerst de accu te verwijderen voordat je begint met het schoonmaken.
De katoenen doeken of het oude t-shirt gebruik je om de velgen en spaken mee schoon te wrijven. Je kan ook microfiber handschoenen hiervoor gebruiken. Als je de velgen en spaken makkelijk schoon wil maken vul dan een plantenspuit of zoiets dergelijks met warm water en een beetje zeep en spuit dit over de fiets. Maak eerst de fiets schoon en doe vervolgens de velgen en spaken. Als laatste kan je de fiets afspoelen met een tuinslang om het laatste beetje vuil en sop te verwijderen. Het is belangrijk om dit niet met een hogedrukreiniger of harde straal te doen! Dit kan er namelijk voor zorgen dat er water komt op plekken waar je het liever niet hebt zoals in de lagers, versnellingsnaaf of de trapas.
Fietsketting schoonmaken
De ketting van je fiets schoonmaken is ook een belangrijk onderdeel. Voor het schoonmaken van de fietsketting heb je het volgende nodig:
- Ontvetter (ketting reinigingsmiddel of wasbenzine)
- Kettingsmeermiddel
- Oude tandenborstel
- Katoenen doek of oud t-shirt
- Eventueel handschoenen als je bang bent voor vieze handen
Het vuil dat zich ophoopt in de fietsketting is vaak hardnekkig vuil, dat ook nog eens kleverig wordt door de olie. Hierdoor wordt het niet zo makkelijk verwijderd. Het eerste wat je moet doen, nadat je bovenstaande spullen hebt verzameld, is de fiets op z’n koppen zetten, in een ophangsysteem plaatsen of op een bok zetten. Vervolgens open je de kettingkast, als die aanwezig is. Dip de doek of het t-shirt in het reinigingsmiddel en laat de ketting draaien met behulp van de trappers terwijl je met de doek langs de ketting wrijft.
De tussenruimte van de fietsketting is vaak moeilijker om tussen te komen maar hier heb je de oude tandenborstel voor. Met de hulp van de tandenborstel kan je er makkelijker bij. Laat de ketting weer draaien met behulp van de trappers en houdt de tandenborstel tegen de ketting aan. Als de ketting nu nog nat is moet je hem eerst nog laten drogen voordat je de kettingkast er weer op doet.
Nu de ketting schoon is, is het tijd om de ketting te smeren. Het is belangrijk om niet te veel olie te gebruiken en een olie die ook daadwerkelijk hiervoor bedoeld is, dus geen eetbare olie. Smeer of spuit de ketting vanaf de bovenkant in en laat hem draaien met behulp van de trappers. De doek kan gebruikt worden om de overtollige olie te verwijderen. Het is verstandig om goed op te letten dat er geen olie op het wiel komt, dit kan er namelijk voor zorgen dat je niet meer goed kan remmen.
Afronden van de schoonmaak
Om na het schoonmaken van je fiets, je fiets weer helemaal te laten glimmen kun je hem waxen. Je kan hier eenvoudig autowax voor gebruiken. Gebruik een beetje wax op een doek en wrijf het in op het frame van de fiets. Als laatste is het belangrijk om de veiligheid van je fiets te controleren. Controleer de remmen, remkabels, banden en de ketting. Let op slijtage. Als je hier niet veel verstand van hebt kan je altijd rondvragen aan mensen in de buurt. Je kan natuurlijk ook altijd nog naar Atlas Fietsen gaan om je fiets te laten onderhouden. Hiermee ben je zeker dat het onderhoud gebeurt door een van onze werknemers met veel kennis.