Blog

Fiets schoonmaken – hoe doe je dat eigenlijk?

Fiets schoonmaken

In Nederland zijn we gek op fietsen. Of je nu graag op je stadsfiets, transportfiets of racefiets er vandoor gaat, op een gegeven moment slijt je fiets. Door je fiets goed te onderhouden zorg je ervoor dat je nog jarenlang fietsplezier voor de boeg hebt. Je kan natuurlijk jouw onderhoud en reparaties uitbesteden aan onze werkplaats, maar je kan ook zelf de mouwen opstropen! In dit artikel vertellen we je meer over hoe jij optimaal je fiets schoonmaken kan.

Waarmee kan je de fiets schoonmaken?

Voor het schoonmaken van je fiets heb je de volgende dingen nodig:

  • Emmer met kraanwater
  • Emmer met warm water en sop
  • Katoenen doek of oud t-shirt en spons
  • Stoffer of handborstel
  • Eventueel handschoenen als je bang bent voor vieze handen

Fiets poetsen – zo pak je dat aan

Met de stoffer of handborstel haal je het grove vuil van je frame, velgen en spaken. De spons en het warme water met sop gebruik je om de hele fiets van top tot teen schoon te maken. Zeker de zwaar vervuilde gebieden, zoals de binnenkant van je spatborden, kunnen waarschijnlijk wel wat aandacht gebruiken. Als je een elektrische fiets gaat schoonmaken, is het belangrijk om eerst de accu te verwijderen, voordat je begint met het schoonmaken.

De katoenen doeken of het oude t-shirt gebruik je om de velgen en spaken mee schoon te wrijven. Heb je een microfiber handschoenen in de buurt rondslingeren, dan is dat uiteraard ook een optie. Als je de velgen en spaken van je fiets wilt schoonmaken, vul dan een plantenspuit met warm water en een beetje zeep en spuit dit over de fiets. Maak eerst de fiets schoon en doe vervolgens de velgen en spaken. Tot slot spoel je de fiets met een tuinslang om het laatste beetje vuil en sop te verwijderen. Het is belangrijk om dit niet met een hogedrukreiniger of harde straal te doen! Dit kan er namelijk voor zorgen dat er water komt op plekken waar je het liever niet hebt, zoals in de lagers, versnellingsnaaf of de trapas. 

Ketting van de fiets schoonmaken

De ketting van je fiets schoonmaken is ook een belangrijk onderdeel van deze reinigingsbeurt. Hiervoor gebruik je de volgende onderhoudsmiddelen:

  • Ontvetter (ketting reinigingsmiddel of wasbenzine)
  • Kettingsmeermiddel
  • Oude tandenborstel
  • Katoenen doek of oud t-shirt
  • En eventueel die handschoenen tegen vieze vingers natuurlijk.

Juist de moeilijk bereikbare plekjes verdienen aandacht!

Het vuil dat zich ophoopt in de fietsketting is vaak hardnekkig vuil, dat ook nog eens kleverig wordt door de olie. Hierdoor is verwijderen een uitdaging. Het eerste wat je moet doen, nadat je bovenstaande spullen hebt verzameld, is de fiets op z’n kop zetten, in een ophangsysteem plaatsen of op een bok zetten. Vervolgens open je de kettingkast, als die aanwezig is. Dip de doek of het t-shirt in het reinigingsmiddel en laat de ketting draaien met behulp van de trappers, terwijl je met de doek langs de ketting wrijft. 

De tussenruimte van de fietsketting is vaak moeilijker om tussen te komen, maar hier heb je de oude tandenborstel voor. Met de hulp van de tandenborstel kan je er makkelijker bij. Laat de ketting weer draaien met behulp van de trappers, terwijl je de tandenborstel tegen de ketting aanhoudt. Laat de ketting drogen, voordat je de kettingkast er weer op doet.

Nu de ketting schoon is, is het tijd om de ketting te smeren. Gebruik niet teveel olie en beperk je ook tot de oliesoorten die daadwerkelijk voor de ketting bedoeld zijn. Smeer of spuit de ketting vanaf de bovenkant in en laat hem draaien met behulp van de trappers. De doek gebruik je om de overtollige olie te verwijderen. Het is verstandig om goed op te letten dat er geen olie op het wiel komt, dit kan er namelijk voor zorgen dat je niet meer goed kan remmen. 

Afronden van de schoonmaak

Eventueel kan je de fiets laten glimmen door deze in de wax te zetten. Je gebruikt hiervoor een beetje autowax, wat je met ee doek op het frame wrijft. Als laatste is het belangrijk om de veiligheid van je fiets te controleren. Controleer de remmen, remkabels, banden en de ketting. Let op slijtage en repareer eventuele ongemakken direct. Raadpleeg onze kennisbank als je er niet uitkomt óf breng een bezoekje aan onze werkplaats. Succes!