Tips & Tricks

Display elektrische fiets vervangen: alles wat je moet weten

Als je een elektrische fiets bezit, ben je ongetwijfeld bekend met het display op je stuur. Het is de plek waar je allerlei informatie kunt vinden, zoals je snelheid, afgelegde afstand, resterende actieradius en nog veel meer. Helaas kan het display op een gegeven moment kapot gaan en moet het vervangen worden. In dit artikel gaan we dieper in op alles wat je moet weten over het vervangen van het display van je elektrische fiets.

Waarom moet je het display vervangen?

Er zijn verschillende redenen waarom je het display van je elektrische fiets moet vervangen. De meest voorkomende reden is dat het display kapot is gegaan door bijvoorbeeld een valpartij of gewoon slijtage. Het kan ook zijn dat het display niet meer goed werkt door bijvoorbeeld een software-update of een storing. In sommige gevallen kan het display gerepareerd worden, maar in andere gevallen is vervanging de enige oplossing.

Welke soorten displays zijn er?

Er zijn verschillende soorten displays beschikbaar voor elektrische fietsen. Het type display dat je nodig hebt, hangt af van het merk en het model van je fiets. De meest voorkomende displays zijn:

 • LCD-display: dit display toont allerlei informatie over je rit, zoals snelheid, afstand en resterende accucapaciteit. Het is een relatief eenvoudig display dat op de meeste elektrische fietsen te vinden is.
 • LED-display: dit display toont vaak alleen de belangrijkste informatie, zoals snelheid en resterende actieradius. Het heeft geen achtergrondverlichting en is daarom soms moeilijk af te lezen.
 • LED-indicatoren: deze displays bestaan uit kleine LED-lampjes die aangeven hoeveel batterij je nog hebt en welke ondersteuningsstand je hebt gekozen.

Er zijn ook displays met extra functionaliteiten, zoals een USB-aansluiting, verlichting en een houder voor je smartphone.

Hoe vervang je het display?

Het vervangen van het display van je elektrische fiets is over het algemeen vrij eenvoudig. Volg deze stappen om het display te vervangen:

 1. Verwijder de oude display door de kabels los te maken en de display van de houder af te nemen.
 2. Plaats de nieuwe display in de houder en sluit de kabels aan.
 3. Controleer of de nieuwe display werkt door de fiets aan te zetten en te controleren of allerlei informatie correct wordt weergegeven.

Let op: bij sommige elektrische fietsen is het nodig om de software van het nieuwe display te updaten voordat het goed werkt.

Waar moet je op letten bij het vervangen van het display?

Als je het display van je elektrische fiets gaat vervangen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten:

 • Zorg ervoor dat je het juiste type display koopt voor jouw fiets. Anders kan het zijn dat de display niet werkt of niet goed past.
 • Controleer of het nieuwe display alle functies heeft die je nodig hebt. Sommige displays hebben extra functionaliteiten, zoals een USB-aansluiting of verlichting, terwijl andere displays alleen de basisinformatie weergeven.
 • Controleer of de nieuwe display op dezelfde manier bediend kan worden als de oude. Het kan zijn dat je even moet wennen aan een nieuw type display.
 • Zorg ervoor dat je de oude display op een veilige manier verwijdert en dat je de kabels niet beschadigt.
 • Als je niet zeker weet hoe je het display moet vervangen, raadpleeg dan de handleiding van je fiets of laat het vervangen door een professional.

Waar kan je een nieuw display kopen?

Als je het display van je elektrische fiets moet vervangen, kan je een nieuw display kopen bij de fietsenwinkel waar je de fiets hebt gekocht. Je kan ook online zoeken naar een nieuw display. Let er wel op dat je het juiste type display koopt voor jouw fiets.

Veelgestelde vragen

Kan ik zelf het display van mijn elektrische fiets vervangen?

Ja, het vervangen van het display is over het algemeen vrij eenvoudig en kan je zelf doen als je een beetje handig bent. Volg wel de instructies goed op.


Moet ik een bepaald type display kopen voor mijn elektrische fiets?

Ja, het type display dat je nodig hebt hangt af van het merk en het model van je fiets. Zorg ervoor dat je het juiste type display koopt.

Hoe weet ik welk type display ik nodig heb?

Raadpleeg de handleiding van je fiets of vraag het aan de fietsenwinkel waar je de fiets hebt gekocht.

Moet ik de software van het nieuwe display updaten?

Bij sommige fietsen is het nodig om de software van het nieuwe display te updaten voordat het goed werkt. Controleer dit vooraf.


Kan ik het display van mijn elektrische fiets laten repareren in plaats van vervangen?

In sommige gevallen is het mogelijk om het display te repareren, maar in andere gevallen is vervanging de enige oplossing. Raadpleeg een professional om te kijken wat de beste optie is.

Conclusie

Het vervangen van het display van je elektrische fiets is over het algemeen vrij eenvoudig en kan je zelf doen als je een beetje handig bent. Zorg er wel voor dat je het juiste type display koopt en dat je de oude display op een veilige manier verwijdert. Controleer ook of de nieuwe display alle functies heeft die je nodig hebt en of de software geüpdatet moet worden. Door deze tips te volgen kan je snel weer genieten van allerlei informatie op het display van je elektrische fiets.