Tips & Tricks

Bosch Smart System – brengt fietsen naar een hoger niveau

Bosch Smart System voor e-bikes

Smart fietsen heeft de toekomst. Dat weet jij, dat weten wij en boven: dat weet Bosch. Een grote, slimme speler op het gebied van innovatieve fietssystemen. Het Bosch Smart System is altijd in ontwikkeling en maakt van 2024 echt hét jaar van de e-bike. De afgelopen maanden zijn er nieuwe functies en producten toegevoegd aan het smart system, zodat jij altijd up-to-date bent. Meer keus, meer opties en meer intelligentie! In dit artikel duiken we dieper in om de componenten van het systeem van Bosch, bespreken we de voor- en nadelen en kijken we naar de verschillen tussen het BES2- en BES3-systeem.

Wat is het Bosch smart systeem?

Dit systeem voor jouw fiets leidt je naar een digitale toekomst, waarin rijden op je e-bike nóg leuker wordt. Vanuit de eBike Flow-app beheer je alle componenten, zoals de drive unit, het display en de accu. Updaten is een fluitje van een cent, waardoor je jouw fiets ook na aanschaf altijd als nieuw aanvoelt. Gebruik de navigatiefunctie, breid je fiets uit met diefstalbeveiliging en pas je display aan. Bekijk hieronder de verschillende componenten, zodat je weet wat de opties zijn.

Apps & functies van het Bosch Smart System

e-Bike Flow-app

Met de e-Bike Flow-app van Bosch zorg je ervoor dat jij en jouw elektrische fiets volledig klaar zijn voor de wereld. De app legt de volledige bediening van je fiets zo in je handpalm, waardoor je functies heel eenvoudig bedient. Zo koppel je moeiteloos Strava aan je app en houd je ook je gezondheid in de gaten met de Apple Health app. Zowel iPhones als Androids kunnen gekoppeld worden. Bekijk hieronder de video van Bosch en lees daaronder gauw weer verder over de te koppelen functies.

Rijmodi van het Bosch Smart System

De juiste rijmodus kiezen zorgt ervoor dat je perfect bent afgestemd op jouw rij-ervaring. Kies voor Race, Turbo, Cargo, Sprint, Sport, eMTB, Eco of één van de andere rijmodi. Je denkt misschien: wat heeft dit voor toegevoegde waarde? Maar als je ontspannen door de stad fietst, heb je een heel andere tocht dan dat je door het bos aan het mountainbiken bent. Stel het smart system af op jouw vermogen, je behoefte aan accuvermogen en de gewenste ondersteuningsfactor en ga ervoor.

eShift voor ondersteund schakelen

Houd je hoofd koel op korte en lange afstanden, want eShift ondersteunt je, waar je ook gaat. Schakelen maar altijd veel lawaai en zorgt meestal voor horten en stoten, maar dat is dankzij eShift van Bosch verleden tijd. Houd je aandacht bij je tocht, want op het perfecte moment schakelt je elektrische fiets automatisch in de juiste versnelling. Of je nu de stad in gaat, een toertocht maakt over het platteland of wil klimmen in de bergen: we’ve got you. Je stel de gewenste trapfrequentie in op de eBike Flow-app of op het Bosch display en de Enviolo naaf (of de Rohloff of Shimano) doet het harde werk.

Bosch eBike ABS

Naast rijgemak wil je natuurlijk ook de beste veiligheidsmaatregelen nemen. Voor meer rijplezier, flow en veiligheid kies je voor Bosch eBike ABS. Met de remmen van Bosch hoef je niet meer onzeker te zijn en voorzichtig met je achterrem te remmen. Het nieuwe ABS-systeem gaat slippen tegen en helpt om een blokkade van het voorwiel te voorkomen. Je display geeft je informatie over je remgedrag, zodat je jouw remingrepen kan analyseren om je remprestaties te optimaliseren. Bekijk hier een introductiefilmpje van Bosch:

eBike alarm

Heb je een abonnement op Flow+? Dan krijg je ook extra diefstalbeveiliging cadeau. Dieven zijn dol op e-bikes, dus het is belangrijk om je fiets te verbinden met je smartphone. Je hebt hiervoor de ConnectModule nodig, maar dan profiteer je wel van het alarm én kan je eenvoudiger een diefstalrapport laten opstellen met alle relevante data. De Flow-app toont de locatie en veiligheidsstatus van de fiets en daarbij geeft ‘ie een hoorbaar en zichtbaar alarm. Track je bike en zit er bovenop, zelfs als je er niet letterlijk op zit.

eBike lock

Het alarm gaat hand in hand met het lock: een slimme extra bescherming tegen diefstal. Een mechanisch slot is de basis, terwijl de smartfunctie een goede aanvulling vormt. Installer de lock-functie met je Flow-app en dan wordt er via Bluetooth gecontroleerd of je smartphone en de digitale sleutel ook in de buurt zijn van de fiets. Vinden we de komende jaren nog betere toepassingen uit, dan krijg je deze automatisch als updates via je app. Handig toch?

Remotes en displays van het Bosch Smart System

Displays

Je e-bike met smart systeem bevat de optie om zelf je display te kiezen. Er zit altijd één van de modellen op je nieuwe fiets, maar het is aan jou om te veranderen van display. Er zijn meerdere opties, namelijk:

 • Intuvia 100 – de Intuvia is intuïtief te bedienen en bevat grote, duidelijke letters. Het display is overzicht en bied je schakeladvies, voor maximale veiligheid en comfort. Houd je handen aan het stuur en blijf op de hoogte van alles omtrent je fiets.
 • Kiox 300 – deze robuuste fietspartner bedien je ook op intuïtieve wijze en is bestand tegen water en stof. De kleurendisplay zit er strak uit en is ideaal voor sportieve, uitdagingen fietstochten.
 • Kiox 500 – dit modelletje bevat dezelfde eigenschappen als de 300 hierboven, maar is wel 40% groter. Navigeer, houd je inspanningen bij en zet je fiets op slot. Ideaal!
 • SmartPhoneGrip – wil je het liefste je eigen smartphone op het stuur, dan is deze displayhouder ideaal voor jou. Geniet van een strakke weergave én van het feit dat je smartphone wordt opgeladen.

Remotes

Naast de displays heb je ook nog bedieningseenheden voor volledige ondersteuning op het stuur. Dit zijn de varianten die er mogelijk zijn voor het Bosch smart system:

 • Purion 200 – volledig verbonden en altijd flexibel met de compacte bedieningseenheid van Purion. Een alles-in-éénoplossing zit direct bij de duim, zodat je profiteert van snelle en ergonomische bediening. Combineer met één van bovenstaande displays voor de beste resultaten;
 • LED remote – verbindt je e-bike met de Flow-app van Bosch. Krijg toegang tot al je data en belangrijke rijgegevens, zodat je op intuïtieve wijze altijd op de hoogte blijft.
 • System controller – is een minimalistische clean bedieningseenheid. Heb jij genoeg aan de basics en houd je van een strak design? Dan is jou go-to robuuste System Controller.
 • Mini Remote – deze vult de system controller van hierboven feilloos aan als extra eenheid op je stuur. Bedien je display veilig en krijg toegang tot slimme functies.

Bosch Smart System accu’s

Er lijkt geen einde aan te komen, want er zijn zóveel opties voor je smart e-bike. Je wilt het liefst een e-bike die lange tijd meegaat en die je op krachtige wijze ondersteunt. De keuze voor een accu is dus heel belangrijk. Er zijn frameaccu’s, bagagedrageraccu’s, geïntegreerde accu’s, DualBattery en de Range Extender. Binnen het smart system zijn er op dit moment de volgende opties:

 • PowerPacks Frame – deze modellen worden aan de buitenkant van het frame gemonteerd, zoals op de zitbuis of de onderbuis. De PowerPack 400 Frame is voor het Smart System verkrijgbaar.
 • PowerPacks Rack – deze variant zit op of onder de bagagedrager. Hierdoor ervaar je vaak meer vrijheid met op- en afstappen en is je accu beter beschermd tegen steenslag en opspattend vuil.
 • PowerTubes en CompactTube – de PowerTube is geïntegreerd in de framebuis, waardoor ‘ie nauwelijks opvalt. Voor de CompactTube400 geldt hetzelfde, maar dit nieuwe model heeft voortreffelijke innovatieve accuceltechnologie. Het is een uitstekende lichtgewicht accu met de hoogste energiedichtheid van alle modellen.
 • DualBattery – Twee accu’s tegelijkertijd gebruiken? Voor lange afstanden of een zwaarbeladen fiets is dit een ideale oplossing. In 2024 wordt deze oplossing stapsgewijs uitgerold door Bosch.
 • PowerMore250 – Tenslotte de Range Extender PowerMore 250. Een draagbare energiereserve, wie wil dit nou niet? Check hier alle opties.

Drive Units

Die werken samen met de volgende aandrijfsystemen van het Bosch Smart System:

Wat is het verschil met het smart system (BES3) en de generatie hiervoor (BES2)?

Het smart systeem (BES3) is koppelbaar aan de eBike Flow-app op je smartphone. Bij BES2 kan je wel met sommige componenten de verbinding leggen, maar de opties zijn vrij beperkt. Hoe verder we in 2024 (en beyond) komen, des te meer smart opties er zullen komen. Denk aan accu’s, displays, gadgets, etc. Veel componenten die hierboven zijn beschreven zijn er in een smart en in een reguliere uitvoering. Uiteindelijk zullen de reguliere modellen naar verwachting worden uitgefaseerd.

Welke fietsen bevatten Bosch Smart System?