Mensen die bij ons in de winkel komen voor een elektrische fiets vragen vaak: ‘Hoe hard kan een elektrische fiets?’. Dit verschilt nogal per soort elektrische fietsen en dat hangt vaak af van de wensen van de mensen die bij ons komen. Als je op zoek bent naar een e-bike ter vervanging van een gewone fiets dan zijn de wensen en behoeftes anders dan dat je er grote stukken mee gaat fietsen. Hoe snel een elektrische fiets kan leest u op deze pagina. 

Snelheid elektrische fiets

De snelheid van de elektrische fiets hangt af van de soort elektrische fiets. Er zijn fietsen die tot 25 kilometer per uur gaan en fietsen die tot 45 kilometer per uur gaan. De e-bikes die 45 kilometer per zijn zogeheten speed pedelecs of high speed e-bike. 

De snelheid van beide fietsen hangt ook af van hoe hard jezelf fietst. Bij normale elektrische fietsen is er sprake van trapondersteuning, zonder zelf te trappen zal de fiets niet vooruit gaan. De maximale snelheid van de normale e-bike is zoals gezegd 25 km/u. Om dit te behalen moet je vaak een eigen snelheid van 15 km/u fietsen en dan zorgt de accu met elektromotor voor de overige 10 km/u. De elektromotor mag in Europa maximaal 250w ondersteuning bieden. Bij de high speed e-bike is dit anders. Op deze fietsen kan je een snelheid bereiken van 20 km/u zonder te trappen. De e-bike snelheid verschilt dus per soort fiets en hoe hard je zelf mee trapt.

Sensoren in elektrische fietsen

De sensoren die mogelijk zijn, zijn de rotatiesensor en trapkrachtsensor. De rotatiesensor geeft een sein aan de motor van de e-bike zodra je begint te trappen en geeft daarna geleidelijk de juiste ondersteuning af, het maakt niet uit hoe hard je trapt. De rotatiesensor zorgt ervoor dat de ondersteuning altijd trapt, ook als je met minder kracht trapt. Het voordeel van de rotatiesensor is dat hij de ondersteuning automatisch uitschakelt zodra je stilstaat of terugtrapt. 

De trapkrachtsensor reageert op de kracht die de fietser geeft tijdens het trappen. Hoe harder je trapt, hoe meer ondersteuning je krijgt. Het gevoel wat je hiermee krijgt is alsof je altijd fietst met wind mee. Er zijn ook fietsen die uitgerust zijn met beide sensoren, dit wordt de Dual Sensor Technology (DST) genoemd. Hiermee profiteer je van het beste van twee werelden. 

Maximale snelheid elektrische fiets

De maximale snelheid van een normale elektrische fiets is dus vastgesteld op 25 km/u. De fiets stopt bij het ondersteunen bij het behalen van deze snelheid. Hier zijn strenge regels voor opgesteld omdat andere weggebruikers en verkeersdeelnemers niet verwachten dat een fiets harder gaat dan 26 km/u. Als er onverwacht toch een hogere snelheid wordt gehaald kan dit ongelukken veroorzaken op rotondes. Bij Atlas Fietsen hebben we een ruim assortiment aan elektrische fietsen

De maximale snelheid van de high speed e-bike ligt een stuk hoger met 45 km/u. Dit maakt de fiets geschikter voor langere afstanden en woon-werkverkeer. Bij deze fiets is het sinds 2018 verplicht om een kentekenplaat, registratie en verzekering te hebben. Daarnaast moet je ook een helm op hebben bij het rijden op deze fiets. Als laatste moet je ook nog beschikken over een rijbewijs AM. Momenteel moet de high speed e-bike op sommige plekken ook op de rijbaan. Ondanks dat de maximale snelheid 45 km/u is, wordt dit vaak alleen gehaald door sportieve fietsers, normale fietsers halen gemiddeld 30 km/u en daarom is niet altijd veilig om met deze fiets op de rijbaan te rijden. Hier wordt op moment van schrijven dan ook gedebatteerd. Bent u op zoek naar een high speed e-bike? Ook dan kan je terecht bij Atlas Fietsen. Onze experts geven jou graag meer advies over de verschillende fietsen.