Wanneer mensen bij ons komen voor het kopen van een elektrische fiets komen ze vaak met twee vragen: ‘Hoe hard kan de elektrische fiets?’ en ‘Wat is de actieradius van de elektrische fiets?’. Beide zijn van meerdere factoren afhankelijk. Waar de actieradius van afhankelijk is lees je hier.

Factoren van invloed op de actieradius e-bike

Er zijn veel verschillende factoren die van invloed zijn op de actieradius van een e-bike. Deze factoren lees je hieronder, zodat jij weet hoe je de actieradius eventueel kan verlengen of kan beïnvloeden. 

Het weer

In Nederland wordt er gefietst wat het weer ook is, of het nou regent, waait of koud is. Dat maakt voor de fietser niet uit maar voor de accu wel. Als je meewind hebt dan kom je natuurlijk verder met een accu maar met tegenwind kost het meer energie en moeite om vooruit te komen. Daarnaast zorgt een lagere temperatuur dat er een hogere weerstand wordt gegenereerd waardoor de energie minder makkelijk door de accu stroomt.

Het wegdek

Als je altijd fietst over goed onderhouden fietspaden dan fiets je natuurlijk makkelijker dan over bijvoorbeeld een kiezel- of zandpad. Hierdoor heeft het wegdek invloed op de actieradius van de accu. Daarbij komt ook nog dat wanneer je veel stoplichten tegenkomt en je vaak moet remmen en optrekken de accu ook meer stroom verbruikt dan wanneer je op een constante snelheid fietst. Dit werkt hetzelfde als bij auto’s. 

Gewicht

Het is natuurlijk logisch dat hoe meer gewicht op de e-bike rust, hoe zwaarder het fietst. Als je bijvoorbeeld dagelijks twee kinderen op je fiets meeneemt om ze naar school of opvang te brengen dan loopt de accu sneller leeg dan wanneer je altijd maar alleen op de fiets zit. Ben je zelf niet zo lang of weeg je niet zoveel? Dan kom je ook verder dan zwaardere personen. 

De bandenspanning

Niet alleen de wind kan zorgen voor extra weerstand maar ook banden die niet goed zijn opgepompt geven extra weerstand. Misschien heb je het zelf al eens gemerkt dat na het oppompen van je fietsbanden het veel makkelijker fietst. Dit is ook zo met elektrische fietsen. Door altijd te zorgen voor banden die op de juiste bandenspanning zitten, zorg je ervoor dat je verder met een acculading komt. Door je banden op de juiste spanning te hebben zorg je er niet alleen voor dat je verder komt met de accu maar je hebt ook nog eens minder kans op een lekke band en je banden gaan langer mee, wat weer beter is voor het milieu. Op de zijkant van de buitenbanden vind je over het algemeen de aanbevolen bandenspanning. 

Het landschap

Het landschap waar je door fietst is ook van invloed op de actieradius van je elektrische fiets. Of je nou altijd door de duinen fietst of altijd op een plat stuk, dit heeft invloed op de actieradius. Wanneer je accu steeds moet helpen om heuvels op te fietsen zal het harder moeten werken. 

Schakelen

Op bovenstaande factoren heb je niet al te veel invloed, op je gewicht na misschien. Maar waar je wel invloed op hebt is hoe je schakelt. Als je start in de laagste versnelling en vervolgens doorschakelt als je de gewenste trapfrequentie hebt, schakel je op de meest zuinige manier. Dit zorgt ervoor dat je meer afstand kan afleggen omdat de motor dan minder hard hoeft te werken. 

Welke fiets heeft de grootste actieradius?

De mensen die bij ons vragen naar het bereik van de elektrische fiets zijn vaak ook benieuwd naar welke fiets de grootste actieradius heeft. Dit is de fiets met de grootste accu. Hoe meer stroom er in de accu kan worden opgeslagen. Het klinkt vrij logisch dat een fiets met een accu van 300 wattuur minder ver komt dan een fiets met een 600 wattuur accu. Bij Atlas Fietsen vind je fietsen met verschillende formaten accu’s.

Verschillende fabrikanten van motoren voor e-bikes hebben calculators op hun website staan waarmee je de actieradius kan berekenen naar jouw situatie. Gemiddeld kan je zo’n 12 à 14 kilometer fietsen op 100 kilowattuur. Maar de eerder genoemde factoren zijn hier natuurlijk van invloed op.